Skip to main content
Home » Kvinders helse » Kvinder kan også tabe håret – Sådan behandler du hårtab
Behandling af hårtab

Kvinder kan også tabe håret – Sådan behandler du hårtab

Kvinde med hårbørste fyldt med lange hår
Kvinde med hårbørste fyldt med lange hår
Foto: Getty Images

Du skal ikke bare acceptere, at dit hår bliver tyndt eller begynder at falde af. Du skal tage sagen i egen hånd. Læge og foredragsholder, Jerk W. Langer giver her sine bud på, hvad du selv kan gøre.

Samson og Dalila

Du kender sikkert den gamle fortælling om Samson og Dalila. En fortælling om krigshelten Samson, der var utrolig stærk – og hvor al hans styrke sad i håret. Han forelsker sig i Dalila og røber til hende hans hemmelighed. Dalila kronrager ham – han mister al sin styrke og ender som slave. Selvom det er en gammel fortælling, har den ikke kun kulturel relevans. Håret er for mange af os helligt – vores ‘styrke’. Det er her en del af vores identitet sidder, så når hårpragten bliver tynd, føler vi hurtigt, at vi mister noget af os selv.

Du er ikke alene

Hårtab og oplevelsen af tyndere hår er helt naturlig og sker for mange kvinder. Rent faktisk vil mere end en tredjedel af alle kvinder opleve et betydeligt hårtab i løbet af deres liv. Det er normalt at fælde ca. 100 hovedhår hver dag. Men fælder du mere, eller kan du mærke en betydelig ændring i dit hår, skal du gribe ind. “Det er en god idé at blive tjekket hos lægen, hvis du oplever et uforklarligt hårtab. På den måde kan I udelukke en mulig tilgrundliggende sygdom. Heldigvis er det sjældent tilfældet. Men så får du mere ro i sindet, stresser mindre, og hvem ved: Måske er alene det med til at styrke hårets vækst igen,” siger Jerk W. Langer, læge og foredragsholder.

Alder og graviditet

Alder er ofte ansvarlighed for hårtab, og vi mister omkring 10% af vores hår for hvert årti, vi bliver ældre. “Den aldersbetingede udtynding skyldes, at håret generelt vokser dårligere – fuldstændig som så meget andet i kroppen. Med alderen spiser mange ikke optimalt og får derfor ikke nok af de vigtige næringsstoffer,” uddyber Jerk W. Langer. Men andre gange begynder håret pludselig at falde ud. Det kan f.eks. være nogle måneder efter, du har haft høj feber under en infektion. “Under feberen skifter mange hår på samme tid fra vækstfase til hvilefase og tabes så efterfølgende omtrent samtidigt,” siger Jerk W. Langer. Dette fænomen ses også efter graviditet, større operationer eller en svær psykisk belastning, som stresser kroppen. Heldigvis vokser håret ud igen. Du kan dog hjælpe det godt på vej med simple kostændringer og -tilskud.

Hjælp dit hår gennem kosten

Hvis du spiser dårligt og ikke-varieret, får du ikke nok af de vigtige næringsstoffer. Det vil på sigt dræne kroppen for vitaminer, mineraler og essentielle fedtstoffer, og det vil langsomt udtynde dit hår. Det samme oplever Jerk W. Langer: “Når jeg har en kvinde i et sundhedsforløb for et problem, som ikke har det mindste med håret at gøre, og vi får rettet op på kost, motion og eventuelt supplerer med et passende kosttilskud, oplever hun ofte en ekstra gevinst med flottere hår, hud og negle. Så hver gang der er noget omkring håret, anbefaler jeg altid at spise ordentlig antiinflammatorisk mad med naturlige uforarbejdede fødevarer, masser af grøntsager og bælgfrugter, fisk, samt minimalt med junkfood, sukker og raffineret mad.”

Supplér med passende kosttilskud

Men selvom du spiser sundt og varieret, kan det være nyttigt at supplere med kosttilskud. Men du skal ikke bare supplere med hvad som helst. Og det anbefales altid at opsøge din læge, før du giver dig i kast med kosttilskud. “De enkelte næringsstoffer, ikke mindst B-vitaminerne, samarbejder i stofskiftet, så det er sjældent mangel på ét enkelt vitamin eller mineral, der svækker håret. Det vil derfor heller ikke tilskud af et enkelt stof som helbreder tilstanden. Snarere skal man sikre sig hele skalaen af næringsstoffer, både vitaminer, mineraler, vigtige fedtsyrer og proteiner.” Så der er altså hjælp at hente, hvis du mærker, at din hestehale er blevet markant tyndere. Og hellere før end senere. For jo tidligere hårtabet behandles, des bedre bliver resultaterne i det lange løb.

Fakta og gode råd

Typiske grunde til hårtab:
Alder
Graviditet
Psykisk belastning
Rygning
Cancer
Kroniske sygdomme som Crohn og cystisk fibrose
Stramme diæter med markant reduktion af kalorieindtag

De vigtige mineraler:
Jerk W. Langer lister nedenfor tre mineraler, du skal være opmærksom på. For er du i mangel af disse, kan det være en årsag til hårtab.

Zink: Mineralet zink menes at være med til at styre hårsækkens cyklus. Bedste kilder er fisk og kød, så vegetarer og veganere kan ligge lavt i zink.

Selen: Selen indgår i det antioxidative forsvar, stofskiftehormonerne samt mindst 35 andre enzymer og proteiner i kroppen. En del danskere får ikke nok selen, fordi landbrugsjorden er fattig. Vigtigste kilde er fisk, så spis gerne fisk nogle gange om ugen. Sørg også for at få nok omega-3 fedtsyrer.

Jern: Mangel på mineralet jern kan øge tendensen til hårtab, både hos kvinder og mænd. Jernmangel er rimelig hyppig blandt kvinder i den frugtbare alder, herunder gravide. Så jerntilskud kan vise sig nyttigt.

Next article