Home » Kvinders helse » Irritabel tarm: Har du tænkt på din tarm i dag?
Sund mave

Irritabel tarm: Har du tænkt på din tarm i dag?

Illustration med abstrakt udgave af tarmflora
Illustration med abstrakt udgave af tarmflora
Foto: Getty Images
avatar

Anette Harbech Olesen

Forfatter, sundhedsdebattør og kvinden bag Madforlivet universet

Rumler maven, føler du dig oppustet og er der både træg og tynd mave? Så døjer du sandsynligvis med irritabel tarm. Og selv om både fordøjelse og afføring ikke er noget, vi snakker om, er der ifølge Anette Harbech Olesen alligevel god grund til at rette opmærksomheden mod både det, vi spiser, og ikke mindst det, der kommer ud af det. 

Cirka to tredjedele af alle voksne danskere, oplever på et eller andet tidspunkt irritabel tarm. Typisk er det flere kvinder end mænd, der rammes, og symptomerne er blandt andet dårlig fordøjelse, mavesmerter, vekslende afføringsmønster og oppustethed. Anette Harbech Olesen har beskæftiget sig med mad og sundhed gennem mange år – og dermed også med hvad der foregår i vores tarme. Og ifølge hende, er der al mulig grund til at se lidt indad:

”Vi har cirka to kilo bakterier og mikroorganismer i vores tarme – også kaldet mikrobiotaen – og netop sammensætningen, kvaliteten og variationen af disse er afgørende for vores sundhed og velbefindende. Faktisk er hele 70% af vores immunforsvarsceller knyttet til tarmens biota, som producerer en stor del af de signalstoffer, der sendes rundt i vores krop, og er med til at regulere en række processer i både vores hjerne, hormonsystem og immunsystem,” forklarer Anette.

Forbundet med mental tilstand

Bakterierne i tarmen gør altså mere end blot at fordøje vores mad, men er også tæt forbundet med vores fysiske og mentale tilstand. Og opstår der ubalance rammes vi af ondt i maven, dårlig mave og andre symptomer på irritable tarme kan det også øge risikoen for type 2-diabetes, overvægt og neurologiske sygdomme, som bl.a. Parkinson og depression.

Eksperterne kender endnu ikke årsagen til irritabel tarm, men meget tyder på, at infektioner, antibiotika, stress og en kost med for få fibre og for meget sukker, hvidt brød og dårligt fedt kan have en uheldig indflydelse.

Pas på dine tarmbakterier

Ifølge Anette kan man dog sagtens genoprette balancen i tarmen og dermed få det bedre. For eksempel ved at være mere opmærksom på, hvad man spiser:

”Undgå ”hvide varer” som sukker og raffineret hvedemel og sørg for at få godt med fibre fra grøntsager. Velsyrnet yoghurt og fermenterede grøntsager er også rigtig gode til at sikre en bedre balance i tarmen. Det kan være en idé at skrive maddagbog og notere, hvad man har spist, og hvordan kroppen har reageret. Er der specifikke fødevarer, der giver problemer med maven, kan man nedtone eller udelade dem fra ens kost i et par måneder og derefter introducere dem en for en, og se om der er sket en bedring,” opfordrer Anette.

Anette påpeger samtidig, at mælkesyrebakterier som kosttilskud i form af probiotika også kan hjælpe til hurtigere genopretning af balancen i tarmfloraen. Erfaringsmæssigt er rigtig mange mennesker med irriteret tarm blevet hjulpet af mælkesyrebakterier. Og nyere forskning indikerer, at tilskud med mælkesyrebakterier muligvis kan hjælpe*.

”Tarmbiotaen er et vigtigt element i forhold til sundhed og indre balance – og heldigvis kan vi let selv gøre noget ved det,” slutter Anette.

*Kilde: George Aragon, MD, Deborah B. Graham, MD, Marie Borum, MD, EdD, MPH, and David B. Doman, MD, FACP, FACG; ”Probiotic Therapy for Irritable Bowel Syndrome”; Gastroenterol Hepatol (N Y). 2010 Jan; 6(1): 39–44

P. Ducrotte, P. Sawant & V. Jayanthi; Clinical trial: “Lactobaccillus plantarum 299v (DSM9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome”; world J. Gastroenterol. 18, no. 30, August 14, 2012; 4012-18
5

5 ting, der kan hjælpe på irritabel tyktarm

1. Mælkesyrebakterier fra velsyrnet yoghurt, kefir eller fermenterede grøntsager – evt. kombineret med et kosttilskud med probiotika.

2. Opmærksomhed på, om det du spiser, irriterer tarmen. De hyppigste problemskabere er hvede eller andre fødevarer med glutenholdige fibre, men kan også være fibre fra visse grøntsager eller frugt samt forarbejdet kød, kødpålæg, æg eller mælkeprodukter.

3. Udelad eller nedton fødevarer, der giver problemer i en periode på 2-3 måneder, og introducer herefter de enkelte madvarer en for en, imens du mærker efter, om de atter giver problemer.

4. Bevæg dig minimum 30 minutter hver dag – det styrker også fordøjelsen!

5. Sørg for at komme på toilettet hver morgen, og giv dig tid til det.


Næste artikel