Skip to main content
Home » Kvinders helse » Karkirurg: Gør noget ved åreknuderne i tide
Åreknuder

Karkirurg: Gør noget ved åreknuderne i tide

Ben med åreknuder
Ben med åreknuder
Foto: Getty Images
avatar

Marie-Louise Grønholdt

Speciallæge i karkirurgi på privathospitalet Aleris-Hamlet

Åreknuder forværres med årene og kan i de værste tilfælde føre til sår, som ikke vil hele.

Åreknuder er en meget almindelig lidelse, som rammer 20 – 30 procent af den voksne befolkning i Danmark. Kvinder har historisk været hårdest ramt, men flere og flere mænd henvender sig til lægen med åreknuder. Åreknuder er arvelige, men kan udløses af mange ting. Hvis man har et job, hvor man står meget, eller hvis man har lidt for mange kilo på kroppen, er der større chance for at få dem. De opstår også oftere hos gravide kvinder.

Derfor får du åreknuder

Det giver god mening, når man ved, hvordan åreknuder opstår. Åreknuder er udvidede vener på benene, som skyldes slaphed i veneklapperne, hvis funktion det er at sende blod tilbage til hjertet. Blodet skal retur mod tyngdekraften, og det er sværere, jo mere pres der er ovenfra. Hvis der er overflødige kilo eller en baby i maven, skabes der tryk i venerne, som udvider sig og bliver til åreknuder.

Eksem og sår, som ikke vil hele

Det er meget forskelligt, hvordan åreknuder påvirker folk. Nogen har ingen gener, mens andre oplever, at hævelsen af ben bliver så stor, at der dannes brunt staseeksem her. Det kan udvikle sig til sår, som ikke vil hele. Går det så vidt, er man nødt til hurtigt at gøre noget ved det, ellers risikerer man at få invaliderende sår, som i yderste tilfælde kan føre til amputation. Det sker dog meget sjældent.

Behandling af åreknuder

Generelt er det en god idé at gøre noget ved åreknuderne. Det mener Marie-Louise Grønholdt, som er speciallæge i karkirurgi på privathospitalet Aleris-Hamlet. ”Jo før, man kommer i gang med behandlingen, jo lavere er risikoen, for at åreknuderne forværres. Der findes heldigvis mange muligheder for behandling, alt efter hvor hårdt ramt, man er,” siger hun.

Nye skånsomme behandlinger

Hvis man vil forebygge nye åreknuder eller forhindre, at de eksisterende forværres, er det ifølge lægen en god idé at bruge kompressionsstrømper. Hvis åreknuderne giver smerter og tyngde- og træthedsfornemmelser i benene, kan det være nødvendigt at lave et indgreb. Traditionelt har man opereret åreknuderne åbent, men inden for de sidste ti år er der kommet nye og mere skånsomme behandlinger såsom laser- og skumbehandling til som alternativ til operationen. ”Undersøgelser viser, at de nye behandlinger giver færre gener og komplikationer, og patienter er hurtigere tilbage på arbejde. Åreknuder er ikke farlige, men har man gener af dem, bør de behandles tidligt, så forværring og komplikationer undgås og endnu raske vener skånes,” siger Marie-Louise Grønholdt.

.

Next article