Home » Kvinders helse » De mere end 500.000 danskere med migræne kan behandles
Migræne

De mere end 500.000 danskere med migræne kan behandles

Migræne er en folkesygdom. Flere end 500.000 danskere lider af sygdommen. Den påvirker i høj grad patienternes liv og dagligdag, bl.a. fordi et anfald kan opstå helt ud af det blå. Det gør al planlægning svær, og sætter mange folk ud af spillet. Gå hurtigt til din praktiserende læge, hvis du får tilbagevendende kraftig hovedpine.

Migræne er ikke en kvindesygdom blandt hysteriske overklassefruer. Hvis nogen går rundt med den fordom, må det være, fordi de ikke er særlig observante – eller bare ligeglade med andre menneskers problemer. Migræne rammer mænd og kvinder – høj som lav.”

Så kontant og klart lyder det fra Jakob Møller Hansen, speciallæge i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.

Han definerer migræne som en hjernesygdom og en folkesygdom, som blandt 18-til 50-årige er den hyppigste årsag til sygelighed. Ti procent af verdens befolkning lider af sygdommen. Tre gange så mange kvinder end mænd bliver ramt.

”Det er jo altid let at bære andres smerte og feje den væk som hysterisk. De fleste ser kun migrænepatienter, når de har det godt. Ikke når de er ramt af et anfald.”

Sat ud af spillet

Hvordan påvirker sygdommen patienternes liv?

”For det første oplever mange patienter undertiden at få et migræneanfald helt ud af det blå. De får kraftig hovedpine, kvalme, er stærkt generet af lys og lyd – og hvis de anstrenger sig bliver smerten kraftigere. Det er ligesom tømmermænd uden at have været med til festen. Et andet væsentligt element er, at de uforudsigelige anfald gør det svært at planlægge et liv og en dagligdag. 

Mange vælger helt almindelige opgaver fra – som f.eks. at bage en kage til barnets skolefest eller stille op til forældrerådet, fordi de risikerer ikke at kunne leve op til det, de har lovet. På den måde bliver mange migrænepatienter sat ud af spillet.”

Gå til din praktiserende læge

Flere end 700.000 danskere lider af migræne eller hyppig hovedpine. Ikke alle er hårdt ramte. Nogle kan håndtere smerten med medicin – andre står alene, fordi medicinen ikke virker på dem.

”I et samfund hvor det forventes, at man leverer 120 procent hver dag, er det hårdt ikke at kunne yde mere end 80.

Men det er vigtigt at slå fast, at migræne kan behandles. Hvis man får tilbagevendende kraftig hovedpine, skal man ikke selv forsøge at stille en diagnose, men i stedet gå til sin praktiserende læge. Han eller hun er første led. De praktiserende læger er dygtige til at behandle migræne og hovedpine. Men hvis den medicinske behandling ikke virker, skal patienten have adgang til en speciallæge. Det er nemt at få, når man bor i Klampenborg, men hvad sker der, hvis man bor i f.eks. Hjørring?”

Uacceptabel ventetid

Muligheden for hurtigt at få en diagnose og komme i behandling bør og skal – ifølge Jakob Møller Hansen – soleklart være lige, uanset hvor i landet man bor. Sådan ser virkeligheden ikke ud.

”Nogle steder er der to års ventetid på at komme til samtale hos en neurolog. Det er helt uacceptabelt. Det skal ikke være nødvendigt at stå på en venteliste. I den tid folk venter, kan mange slet ikke fungere i dagligdagen. De risikerer at miste deres arbejde, familie – hele deres liv.

Det må ikke ske, når migræne som sagt er en folkesygdom, vi kan behandle med et godt og effektivt resultat.”

Fakta om hovedpine

– 93 % mænd og 99 % kvinder oplever hovedpine i løbet af livet
– 8 af 10 personer har haft hovedpine i løbet af det sidste år
– Ca. 4-5 % angiver at have hovedpine en eller flere gange om ugen i perioder
– Ca. 4 % af befolkningen har kroniske gener med smerter 14 dage eller mere hver måned
– Migræne rammer flere kvinder end mænd

Hvorfor får vi almindeligvis hovedpine?
– Lufttryk og skift i årstiden
– Spisevaner
– Medicin
– Stress og for meget eller lidt søvn
– Hormoner
– Arbejdsstillinger

Kilde: sundhed.dk/netdoktor.dk


Næste artikel