Skip to main content
Home » Kvinders helse » Du har krav på et alternativ hvis din behandling af psoriasis ikke virker
Psoriasis

Du har krav på et alternativ hvis din behandling af psoriasis ikke virker

Mange kvinder kæmper med psoriasis, som ødelægger deres selvværd og livskvalitet. Ifølge nyere retningslinjer har psoriasispatienter krav på at prøve en anden behandlingsmetode, hvis den nuværende er ineffektiv. Giv ikke op, det er vigtigt at finde den rigtige behandling for dig.

Psoriasis er en arvelig og kronisk inflammatorisk hudsygdom – en betændelsestilstand i kroppen, der giver sig til udtryk på huden, og som rammer 2-3 procent af befolkningen. Ud over de fysiske gener i form af røde, skællende, kløende hududslæt, sygdommen medfører, påvirkes selvværdet hos mange mennesker med psoriasis i alvorlig grad. De kan have det svært i sociale sammenhænge eller på arbejdsmarkedet og rammes ofte af depression som følge af den sociale isolation, der kan opstå, når man gemmer sig selv og pletterne på huden væk.

”Der er meget fokus på det ydre og skønhed i dag, og det gør det ekstra stigmatiserende at have en sygdom som psoriasis, der viser sig på huden. Mange kvinder med psoriasis har svært ved at deltage i fælles bad efter svømning eller tage på stranden sammen med vennerne. De vælger at gå med lange ærmer og bukser hele året. Psoriasis kan altså medføre en enorm belastning af krop og psyke, og derfor er det vigtigt at tage psoriasis alvorligt, for det er ikke ”bare” en hudsygdom,” siger Lars Werner, direktør for Psoriasisforeningen.

Der findes en behandling til alle

”Der er sket store fremskridt inden for behandlingen af psoriasis. Med de nye nationale kliniske retningslinjer har du ret til at bede om en anden behandling eller en henvisning til en hudlæge, hvis den nuværende behandling ikke har effekt,” forklarer Lars Werner og understreger, at i dag findes der en behandlingsform til alle. Derfor er det også vigtigt, at du som patient eller forælder til et psoriasisramt barn tager ansvar og får sikret den rette behandling.

Seneste tal fra sundhedsregistre indikerer, at op imod 7.500 mennesker med svær psoriasis går uden behandling, hvilket en ny kampagne fra Psoriasisforeningen sætter fokus på i øjeblikket. Kampagnen samler den vigtigste viden, vejledning og gode råd til at finde den rette behandling med bl.a. videoer, patienthistorier, vejledning fra en psoriasisekspert samt en gratis folder.

Sådan kan psoriasis behandles

  • I første omgang behandles psoriasis med cremer og salver. Hvis ikke de virker, bør du bede om en anden behandlingsform.
  • Lysbehandlinger kan være effektive. Man ved, at sol eller anden lysbehandling har en positiv effekt.
  • Tabletbehandling er en mulighed ved svær, invaliderende psoriasis, hvis øvrige behandlinger ikke er effektive. Tabletterne virker systemisk og påvirker hele kroppen frem for et specifikt hudområde.
  • Den nyeste behandlingsform er behandling med biologiske lægemidler, som virker i kroppens immunsystem. Den gives som injektionskur og formår for de fleste patienters vedkommende at mindske både hududslæt, eventuelle gigtsmerter og led-ødelæggelser ganske betydeligt, så man dermed forebygger funktionstab.
  • Klimabehandlinger har effekt for nogle psoriasispatienter – eksempelvis saltbade og ophold i solen. Hvert år sendes et antal patienter 4 uger til Israel*, hvor de har gavn af solen og mineralholdige saltbade. Man visiteres til klimabehandling af sin dermatolog, hvis man opfylder en række kriterier.
  • Sund kost og motion er altid en god ide for dit almene velbefindende, da overvægt kan forårsage psoriasisudbrud.

*Det er sundhedssystemet, der tildeler og betaler opholdet. Man visiteres til klimabehandling af sin læge, som vurderer, om man opfylder kravene. Der er nogle særlige kriterier.

Next article