Skip to main content
Home » Kvinders helse » Du behøver heller ikke finde dig i overgangsalderen gener
Gener i overgangsalderen

Du behøver heller ikke finde dig i overgangsalderen gener

Blurry billede af moden kvinde, der kærligt rækker ud efter sin mand
Blurry billede af moden kvinde, der kærligt rækker ud efter sin mand
Foto: Pexels.com
avatar

Christine Felding

Gynækolog

Uanset hvilke ubehagelige gener kvinder døjer med i overgangsalderen, er der hjælp at hente. Gynækolog Christine Feldings mantra lyder: Lad være med at leve i det skjulte med bl.a. hedeture, tørre slimhinder, inkontinens og manglende sexlyst. Bed om hjælp – den kommer ikke af sig selv.

Reagér på overgangsalderens symptomer

”Kvinder i overgangsalderen kan leve et ganske normalt liv uden gener. Der er noget effektivt at gøre ved både tørre slimhinder, manglende sexlyst, voldsomme hedeture, søvnproblemer, inkontinens og blødningsforstyrrelser. Kvinderne er bare nødt til selv at søge hjælpen. De skal gå til deres praktiserende læge og få en henvisning til en gynækolog.” Gynækolog Christine Felding kan dog konstatere, at kvinder i dag er langt mere opsatte på at fortælle om overgangsalderens problemer end for bare få år siden.

Flere henvender sig med manglende sexlyst

”Manglende sexlyst bliver der talt om. På det område er der sket en markant ændring. Kvinder i hobetal kommer til mig med netop det problem. Og der er som sagt hjælp at hente. Er manglende lyst til sex kvindens eneste problem, kan hun få en ganske lille dosis testosteron – så leger livet igen. Døjer kvinden desuden med tørre slimhinder, skal den gene klares først. F.eks. med østrogen. Hvis det gør ondt at have sex, er det umuligt at genskabe lysten. Men netop tørre slimhinder er et af de største tabuer omkring kvindens overgangsalder. ”Overgangsalderen betegner Christine Felding som kvindens andet vendepunkt i livet. Det første er, når hun som ung pige får sin menstruation – i den anden ende indtræffer der en stor omvæltning, når kvindens fertile liv slutter. Når æggestokkene holder op med at fungere, og alle ens hormoner forsvinder.

Vi kan gøre noget ved overgangsalder

Kvinder i overgangsalderen har ofte fået prædikatet hysteriske – passer det? ”Livmoderen hedder rent faktisk Hystera på græsk. I gamle dage blev kvinderne betragtet som hysteriske, men vi er dog blevet klogere siden da. Det er ikke sjovt for en forretningskvinde, som i et møde med som regel flest mænd, konstant må fare hen og åbne et vindue, fordi hun lider af hedeture. For hende er det vanskeligt at blive taget alvorligt af mændene i jakkesæt. Det er ikke et problem, hun taler med mændene om. For nogle er det stadig et tabu. Men kvinder taler indbyrdes om hedeture, som er den hyppigste gene. Og de taler med mig om problemet.” Christine Felding erkender, at det ikke er særlig tiltrækkende at kampsvede og koge i hovedet. Det synes hverken mænd eller kvinder. ”Men det er vores force, at vi kan gøre noget, hvis kvinderne beder om hjælp. Hormonbehandling virker faktisk på alle kvinder – med meget få undtagelser. Ønsker kvinderne ikke at tage hormoner, kan de vælge et naturpræparat. Det virker på mange, men ikke på alle.”

Det vil jeg ikke finde mig i 

Blødningsforstyrrelser kan også være en stor gene for mange kvinder i 40’erne. Det er ret få kvinder, der oplever, at menstruationen bare stopper. ”Hvis kvinden nærmest er tvunget til at gå med bamsebleer i angst for at bløde igennem, skal hun behandles. Enten med hormoner eller med en hormonspiral. Vi kan gøre noget ved alt. Det er blot et spørgsmål om, hvor stort problemet er for den enkelte kvinde. Jeg vil godt animere alle kvinder med gener i overgangsalderen til at indtage attituden: Det her vil jeg ikke finde mig i.”

Next article