Skip to main content
Home » Luft og Lunger » 2 ud af 3 lungepatienter bruger deres inhalator forkert
Brug af inhalator

2 ud af 3 lungepatienter bruger deres inhalator forkert

Foto: Pixabay
avatar

Anne Dichmann Sorknæs

Post doc, forskningssygeplejerske på Svendborg Sygehus og formand for Lunge- og Allergisygeplejersker

Blandt astmatikere og KOL-patienter er der store problemer med at inhalere den livsvigtige medicin korrekt.

”Det er Murphys lov. Alt, hvad der kan gå galt, går galt.” Sådan siger Anne Dichmann Sorknæs, der er post doc, forskningssygeplejerske på Svendborg Sygehus og formand for Lunge- og Allergisygeplejersker. Hun henviser til, når astmatikere og KOL-patienter skal tage deres medicin gennem inhalatorer.

69% bruger deres inhalator forkert

Både danske og internationale undersøgelser viser nemlig, at de fleste patienter begår fejl undervejs. Det betyder, at de ikke opnår medicinens fulde effekt. På Svendborg Sygehus har klinisk sygeplejespecialist Hanne Svenningsen lavet en undersøgelse, der viser, at kun 31 procent af patienterne har korrekt inhalationsteknik.

De fleste patienterne laver mellem 3-9 fejl på forskellige trin i klargøringen af inhalatoren. Et udenlandsk studie viser en fejlrate på 71-86 procent hos indlagte patienter.

”Det er et enormt problem. Patienterne får ikke deres medicin, og de begynder måske at skrue op for dosis, fordi de ikke mærker en effekt. Det er dyrt for både patienter og for samfundet,” siger Anne Dichmann Sorknæs.

Mange muligheder for fejlbehandling

Ifølge sygeplejersken er der flere grunde til, at fejlraten er så høj. For det første findes der et væld af forskellige inhalatorer, som alle skal betjenes på forskellige måder. Noget medicin skal inhaleres med et kraftigt sug, mens andet skal inhaleres stille og roligt.

Nogle inhalatorer skal drejes mod højre og derefter mod venstre. Noget medicin skal rystes inden brug, andet skal ikke. Og sådan fortsætter det.

”Det kan være en kæmpe jungle for patienter at finde rundt i. Der er også mange sundhedsprofessionelle, som ikke er godt nok inde i teknikkerne,” siger Anne Dichmann Sorknæs. Derfor kan lungepatienter risikere at gå i årevis uden at finde ud af, at de slet ikke får det optimale ud af deres astma- eller KOL-medicin.

INFOGRAFIK: Hvor mange bruger inhalatoren forkert?

Få styr på inhalations-teknikken

Ifølge Anne Dichmann Sorknæs er det nødvendigt, at både patienter og sundhedsprofessionelle bliver mere opmærksomme på de mange fejl ved brug af inhalator. ”Jeg vil gerne opfordre patienter til at få tjekket hos lægen, om de har en ordentlig inhalationsteknik. Samtidig er det nødvendigt, at sygeplejersker og læger bliver uddannet i at spotte fejlene hos deres patienter. Et godt råd til praktiserende læger er at ansætte en ekspert, der kan hjælpe med at tjekke patienternes teknik,” siger hun.

I mellemtiden opfordrer Anne Dichmann Sorknæs både patienter og deres praktiserende læger til at finde ud af, hvilken type inhalator de foretrækker. Og dernæst så vidt muligt forsøge at holde sig til den samme type inhalator, så man ikke skal skifte teknik unødigt ofte. ”Det gælder om at gøre det så nemt som muligt at være KOL- eller astmapatient,” siger Anne Dichmann Sorknæs.

Vejledning i brug af inhalator

Ifølge Anne Dichman Sorknæs bør man især være opmærksom på indsugningsteknik, rengøring og opbevaring, hvis man vil håndtere sin inhalator korrekt.

Indsugningsteknik

Der findes grundlæggende to typer inhalatorer: pulverinhalatorer og sprayinhalatorer. Generelt skal man bruge kraftige sug, når man bruger pulverinhalatorer, mens man omvendt skal suge stille og roligt, når det gælder sprayinhalatorer. Husk at holde vejret efter indsugning.

Sørg altid for at tage beskyttelseshætten af, inden du suger, og sæt den på igen efter indsugning. De fleste regner med, at de har styr på teknikken, men få for en sikkerheds skyld lægen til at tjekke, om du gør det rigtigt.

Rengøring og opbevaring

Inhalatoren kan godt blive ulækker, især hvis man har brugt den lige efter et måltid, men det er forbudt at vaske pulverinhalatorer med vand og sæbe, da de ikke kan tale fugt.

Derfor må man nøjes med at tørre den af med en tør klud. Sørg også for at opbevare inhalatoren så den ikke får fugt.

Next article