Home » Luft og Lunger » Overlæge: Flere kvinder end mænd dør af KOL
KOL

Overlæge: Flere kvinder end mænd dør af KOL

Foto: Unsplash
avatar

Anders Løkke Ottesen

Overlæge, Aarhus Universitetshospital

Der er stor forskel på, hvor meget luft mænd og kvinder – på samme alder og højde – kan puste ud af lungerne. Den kendsgerning får stor betydning, hvis man har diagnosen KOL. Og i det spil er kvinderne automatisk dårligere stillet.

”Fra naturens side er kvinder født med mindre lunger end mænd. Desuden er kvinder mere modtagelige for røg. Rygning gør mere skade i en kvindes lunger end i en mands,” fastslår overlæge Anders Løkke Ottesen, Århus Universitetshospital. Siden 70’erne, hvor kvinderne for alvor begyndte at ryge, har der været en jævn stigning i antallet af dødsfald blandt kvinder på grund af KOL. Kvinderne er kommet fra baghjul i forhold til mændene. Men for et par år siden krydsede linjerne. I dag dør flere kvinder end mænd af den frygtede lungesygdom. ”Morbidt sagt har kvinderne fået ligestilling på dette område.”

Sene symptomer på KOL hos kvinder

Problemet med KOL er, at symptomerne kommer sent i forhold til sygdommens udvikling. Sygdommen erkendes først meget sent, så der ofte er sket afgørende skade på lungerne. Men hvad skal man som kvinde gøre? ”Det allerbedste er selvfølgelig at tage sine rygevaner op til revision. Dernæst skal kvinden, så snart hun har symptomer som hoste – eventuelt med slim –  og forpustethed, gå til lægen og få en lungefunktions-måling.

Mange har desværre en tendens til at bortforklare symptomerne, på trods af, at kvinder ellers er gode til at lytte til deres krop. Men de skal sammenligne deres situation med andre kvinder på samme alder. Er den ringere, skal de reagere. Det er helt afgørende at blive diagnosticeret tidligt i forløbet.”

Faktisk viser de tørre tal, at ca. hver fjerde kvinde – som ryger eller har gjort det, er over 35 år og døjer med åndenød – går rundt med en udiagnosticeret KOL. ”Det ville være helt optimalt, hvis kvinder i risikogruppen fik målt deres lungefunktion i hvert fald hvert andet år. Når skaden først er sket, kan der ikke rettes op på den. Mistet lungefunktion kommer aldrig igen.”

Praktiserende læger skal være på forkant med KOL

Anders Løkke Ottesen mener, at det er meget væsentligt at gøre en indsats for at præge de praktiserende læger til i højere grad at være på forkant med at observere sygdommen hos patienterne. ”Når vi kigger på antallet af lungefunktionsmålinger, foretaget af praktiserende læger rundt i landet, er der tale om alt for få. Dette på trods af at det er en ganske simpel ting at udføre. Ønsket fra lungelæger er, at man ude i praksis helt automatisk ved en konsultation måler patienternes lungefunktion på samme måde, som man f.eks. måler deres blodtryk og blodsukker.

KOL-patienter skal være fysisk aktive

Når vi ved, at der er så høj en hit-rate, burde en lungefunktionsmåling være en del af pakken hos den praktiserende læge. Ligesom patienterne selv skal sætte fokus på sygdommen og kræve, at der bliver foretaget en pusteprøve. Især hvis de befinder sig i risikogruppen.” Men har man fået diagnosen, er der en del man selv kan gøre for at opnå bedre livskvalitet. ”Patienterne skal sørge for at være fysisk aktive. Og med medicin der udvider luftvejene, kan man holde til at træne mere. Som KOL-patient skal man også være opmærksom på vaccinationer for både influenza og lungebetændelse.”

KOL I DANMARK: Klik her og se den store infografik


Næste artikel