Home » Luft og Lunger » Proteinholdig ernæring til KOL-patienter kan hindre følgesygdomme og sikre livskvalitet
KOL - Ernæring

Proteinholdig ernæring til KOL-patienter kan hindre følgesygdomme og sikre livskvalitet

Pårørende har en væsentlig rolle ved madlavning og kan bidrage til at gøre livet godt for en KOL-patient.
avatar

Randi Tobberup

Ph.d., cand.scient. og ledende klinisk diætist, Center for Ernæring på Aalborg Universitetshospital

For KOL-patienter er det vigtigt at undgå underernæring, da det kan føre til mere sygdom og dårlig livskvalitet i en ond spiral. De bør prioritere protein, da det har stor betydning for muskelmassen og deres generelle modstandsdygtighed.

”KOL-patienter er i risiko for at blive underernærede og er dermed mere sårbare for mere sygelighed og kommer hurtigere ind i en negativ cirkel. De bliver svækket, mindre modstandsdygtige, kan få det mere og mere skidt og ende med dårlig livskvalitet,” siger Randi Tobberup, der er ledende klinisk diætist, ph.d., cand.scient. ved Center for Ernæring på Aalborg Universitetshospital.

Manglen på protein er det største problem for KOL-patienter. Protein er kroppens byggesten, og det transporterer enzymer og hormoner rundt i kroppen og genopbygger musklerne. For KOL-patienter er hver eneste vejrtrækning en kamp, der tærer på kroppens ressourcer. Derfor har de brug for en markant større mængde protein end raske mennesker.

”KOL-patienter skal sikre sig at få nok kalorier og nok proteiner. De har et øget proteinbehov, da de trækker mere på aminosyrerne, og da de samtidig kan være inflammatoriske kræver det en del aminosyrer,” siger Randi Tobberup.

Spis mejeriprodukter, sovs og desserter

KOL-patienter må generelt meget gerne spise mejeriprodukter som ost, mælk, skyr og yoghurt samt kød og æg.

”Meget animalsk protein er godt, da det indeholder flere gode aminosyrer i forhold til de vegetabilske,” siger Randi Tobberup.

For KOL-patienter er der ’kamp om pladsen’, når man både skal trække vejret og spise. Det giver meget åndenød, der gør det svært at spise mad i stor volumen med meget tyggearbejde.

”Det skal være nemme måltider, der både er tygge- synkevenlige. Yoghurt og skyr er fantastisk i den sammenhæng, mens knækbrød med råkost vil være det ultimativt sværeste at spise. Men de skal jo også have nok vitaminer, mineraler og kostfibre for at holde gang i maven. Lidt mere fedtstof er godt for at få volumen ned, og med grøntsager er det en stor fordel, at de er kogte og dermed nemmere og hurtigere at spise,” siger Randi Tobberup og tilføjer, at en god stor dessert kan være absolut gavnlig for mange med KOL, da det er godt med lidt ’ekstra sul’ på kroppen.

”Men det gavner ikke at tage 10 kilo fedt på. Punkt nummer et er altid ikke at tabe sig, især ved svær KOL. Er det mild KOL, og er man samtidig overvægtig, kan det være godt at tabe sig, men det skal ske meget langsomt, så man er sikker på, at det primært er fedt – og ikke muskelmasse – der bliver tabt,” forklarer Randi Tobberup.

Protein og kalorier i flydende form er bekvemt

For at få dækket det store behov for protein, kan ernæringsdrikke være et godt alternativ og supplement, så man får det, der er nødvendigt.

”Man kan altid få god hjælp af hjemmelavede proteindrikke – eller man kan købe dem færdiglavede. Det er jo meget nemmere at drikke kalorierne i stedet for at spise dem,” siger Randi Tobberup.

Gør måltiderne hyggelige og nemme

Pårørende spiller tit en væsentlig rolle ved madlavning og kan bidrage til at gøre livet godt for en KOL-patient.

”Pårørende har en vigtig opgave i at gøre måltiderne hyggelige og nemme. Det gælder om at bakke op om det og få lavet noget tygge- og synkevenligt, der ikke kræver for mange kræfter. KOL-patienter oplever heldigvis ikke ændrede smagsopfattelser, så det de plejer at kunne lide, vil de fortsat kunne lide. Spørgsmålet er, om de har tid nok i forhold til vejrtrækningen til at spise det. Så godt med sovs og god tid hjælper meget,” slutter Randi Tobberup.

Næste artikel