Home » Mænds Helse » Få rejsningen tilbage: Tag inkontinens og rejsningsproblemer alvorligt
Rejsningsproblemer

Få rejsningen tilbage: Tag inkontinens og rejsningsproblemer alvorligt

Man knytter sejrrigt næverne
Man knytter sejrrigt næverne
Foto: Unsplash

Omtrent 60 procent af alle mænd over 50 år oplever problemer med urindryp og rejsningsproblemer men de fleste lever med deres ubehageligheder, selv om de fleste kan få hjælp.

Inkontinens og problemer med rejsningen er noget, rigtig mange danske mænd døjer med – men ganske få taler om. Og det er ikke særligt smart, for begge skavanker kan afhjælpes og i værste fald være symptomer på en alvorligere bagvedliggende sygdom.

Når rejsningen svigter

Undersøgelser viser, at 50 procent af alle danske mænd mellem 40 og 80 år i større eller mindre grad har oplevet problemer med at få rejsning. Med andre ord er der tale om et ret almindeligt problem.” Når mænd har oplevet tilbagevendende rejsningsbesvær en del gange, og hvis det belaster dem, skal de kontakte deres læge, så de kan blive undersøgt, og man kan finde årsagen. Der kan gøres meget. Man skal dog huske, at alle mænd af og til vil opleve, at rejsningen svigter. De skal ikke gå til læge, første gang det sker”, siger Astrid Højgaard, Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital.

Mange årsager til rejsningsproblemer

Åreforkalkning er hovedårsagen til rejsningsproblemer, men også andre sygdomme som f.eks. en uopdaget diabetes, for højt kolesteroltal, fedme og for lavt mandligt kønshormon kan spille ind. Ligesom et højt medicinforbrug og et stort forbrug af alkohol, kalorier og tobak har indflydelse. I visse tilfælde kan det f.eks. hjælpe manden at skifte blodtryksmedicin. Kun i 10-20 procent af tilfældene skyldes rejsningsbesvær psykiske årsager som stress, depression eller præstationsangst.

Udbredt inkontinens

Fordi inkontinens er så tabubelagt, kan det være svært at give et retvisende billede af præcis hvor mange mænd, der er ramt. Kun ca. 3 procent af de inkontinensramte herhjemme søger behandling. Man anslår, at mellem 100.000 og 150.000 danske mænd har inkontinens i den ene eller anden grad. 65-75 procent af mænd med rejsningsproblemer lider også af inkontinens som regel i form af urindryp (Også kaldet ’efterdryp .red) . Urindryp forekommer særligt, når man dyrker sport, griner eller hoster, og problemet er langt mere udbredt end hidtil antaget, viser en undersøgelse foretaget af Epinion.

Tabu omkring inkontinens

Alligevel er der ikke mange, der taler åbent om det. ”Hidtil har vi talt om 400-500.000 mænd og kvinder, som har problemet i et eller andet omfang. Det overrasker mig ikke, hvis det faktisk er dobbelt så mange, som føler det som en af dagligdagens gener,” siger overlæge Susanne Axelsen, formand for Kontinensforeningen og specialist på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital, Skejby. ”Desværre er det et problem, som vi ikke taler om. For de fleste kan det afhjælpes, selv for dem, der har det i svær grad,” fortsætter hun og understreger, at problemer med at holde tæt som regel ikke er en sygdom.

Mand træn din bækkenbund

At træne bækkenbund er nok noget, man mest forbinder med kvinder, men faktisk viser undersøgelser, at mange mænd kan komme inkontinens og rejsningsproblemer til livs med bækkenbundsøvelser. Optræning af bækkenbunden bl.a. med knibeøvelser kan hjælpe langt de fleste. Det handler om at lære at bruge sine bækkenbundsmuskler rigtigt, og det hjælper cirka 60-70 procent af dem, der har problemet.

Næste artikel