Skip to main content
Home » Mænds Helse » Joan Ørting om rejsningsproblemer: Elsk dét der ligger i skygge
Impotens

Joan Ørting om rejsningsproblemer: Elsk dét der ligger i skygge

Foto: Unsplash
avatar

Joan Ørting

Sexolog og terapeut

Hvis manden konstant giver sig selv en opsang på grund af manglende præstation, kan rejsningsproblemer kun ende i mindreværd – og så står penis absolut ikke.

”Elsk og acceptér dét der er – undlad at fokusere på, hvordan alt kunne være anderledes. Er der stiv penis i to sekunder, så vær glad for de to sekunder i stedet for at være i krig med virkeligheden. Som livet er sex en proces.” Rejsningsproblemer er tabu. Og et ømtåleligt emne at berøre i et parforhold. Det kan sexolog og parterapeut Joan Ørting slå en tyk streg under. ”Impotens er tab af mandighed. Hjerne og underliv vil ikke det samme. Hjernen er bevidstheden – penis er underbevidstheden. Men er han fyldt af negative tanker og usikkerhed, reagerer penis. Sandheden kommer ud mellem benene.” De færreste par kan ifølge Joan Ørting finde ud af at tale om sex. Når kvinden forsøger at bringe emnet på banen, tænker manden straks: ”Det her bliver bøvlet. Og så er der lukket. Rejsningsproblemer kan skyldes helt konkret sygdom, men er i mange tilfælde psykisk betinget.

Kaptajn på sexskibet

Hvordan skaber man en god, åben dialog? ”Mænd er meget følsomme. De har behov for at være kaptajn på sexskibet. Mange kvinder indleder en samtale med at opremse alle de ting, de ikke kan lide. Og så er der den kontrollerende kvindes daglige stikpiller. De kastrerer manden. Vend situationen om. Fortæl hvad der virker. Vis medfølelse og kærlighed. Elsk også dét der ligger i skygge. Hvis manden konstant giver sig selv en opsang på grund af rejsningsproblemer, kan det kun ende i mindreværd – og så står penis absolut ikke. Han skal også have medfølelse med sig selv. Mænd går igennem mange faser i livet. Der kan være perioder, hvor de er mere anspændte omkring det seksuelle. Men acceptér virkeligheden – tag den derfra og kast kærligheden ind i det, der er vanskeligt. ” Kvinder kan tale om sex sammen. Mænd kommunikerer ikke om det emne indbyrdes. ”Men det er vigtigt, at de tør tale med andre mænd om f.eks. hvad der trætter dem, presser dem, giver dem lyst,” påpeger Joan Ørting. ”I dag tager mænd Viagra for at skjule deres impotens. Det er ærgerligt, at de er nødt til at ty til piller, fordi det er vanskeligt at elske det, der er blevet dømt som et tabu.”

Next article