Skip to main content
Home » Mave og Tarm » Tarmkræftdiagnose efter 5 måneder med blod i afføringen
Symptomer på tarmkræft

Tarmkræftdiagnose efter 5 måneder med blod i afføringen

Mormor med barnebarn i sommersolen
Mormor med barnebarn i sommersolen
Arkivfoto (Foto: Getty Images)

I 5 måneder ignorerer 50-årige Jette forandringer og blod i afføringen. Da hun endelig bliver undersøgt, får lægens dom hende til at besvime. Der er kræft i endetarmen – og det har spredt sig.

”Jeg fortryder i den grad, at jeg ikke reagerede straks og søgte læge, da jeg konstaterede blod i min afføring. Det skal man gøre. Men jeg slog symptomerne hen med, at det højest sandsynligt var hæmorider. Jeg har altid haft problemer med maven, og specielt den lidelse har jeg ofte døjet med.”

Tarmkræftdiagnose

I april 2010 vælger den dengang 50-årige Jette Lyngholm at ignorere forandringerne i sin afføring. 5 måneder senere er der stadig blod i afføringen og nu også slim. Hun går til egen læge, som straks videresender sin patient til yderligere undersøgelser på hospitalet. Hurtigt får hun diagnosen endetarmskræft, som har spredt sig til alle segmenter i leveren. Lægernes besked lyder, at de kan tilbyde kemoterapi som livsforlængende behandling. ”Da de afsagde den dom, besvimede jeg kort. Men jeg fik spurgt lægen om, hvordan han vurderede mine chancer. Det spørgsmål kunne jeg ikke få et svar på. Der skulle en leverspecialist på banen.”

Som at vinde i Lotto

Jette Lyngholm kommer hurtigt i kemo og efter 4 behandlinger viser en scanning, at metastaserne i leveren og svulsten i endetarmen er skrumpet med 50 procent.

”Den melding var som at vinde i Lotto – nej, meget bedre.” Efter yderligere 4 kemobehandlinger vurderer lægerne, at de kan operere Jette Lyngholm og fjerne svulsten i endetarmen. Operationen medfører, at hun får en permanent stomi. Siden har hun et utal af gange haft spredning til lunger og lever. Hun er blevet opereret 3 gange i venstre lunge og har fået en kikkertoperation i højre lunge. Desuden har hun gennemgået 3 RFA behandlinger i lungerne og 7 i leveren, hvor metastaserne brændes væk. I alt har hun fået 30 kemobehandlinger.

”Det har været en meget hård omgang. Under hele forløbet forsøgte jeg at parkere min fortrydelse og sorg over, at jeg ikke havde reageret på mine symptomer med det samme. I stedet valgte jeg at bruge min energi på at blive rask. Jeg fokuserede 100 procent på mig selv psykisk som fysisk. Og rettede min fulde opmærksomhed på de gode ting: hvordan jeg får energi og hvad der kan gøre mig glad og give mening i mit liv. Under mit sygdomsforløb har jeg fået tre børnebørn – de er små milepæle.”

Jeg lever et halvt år ad gangen

I 2014 får Jette Lyngholm tilkendt førtidspension. I dag arbejder hun 20 timer om ugen for Kræftens Bekæmpelse, hvor hendes erfaringer kan komme andre til gavn. ”Mit liv er rigtig godt. Jeg beskæftiger mig med noget, der giver mening og nyder livet uden senfølger af min sygdom. Jeg prioriterer anderledes end tidligere. Mine børn og børnebørn er de vigtigste for mig. Jeg lever et halvt år ad gangen – imellem hver kontrol og i den periode handler det om at nyde livet og være i nuet.

Men mit råd til alle: ”Søg straks læge ved blod i afføringen og ændret afføringsmønster.”


Next article