Skip to main content
Home » News » [Rose Maimonide] Sov mit barn, sov længe
Børn og søvn

[Rose Maimonide] Sov mit barn, sov længe

baby der sover
baby der sover
Foto: Unsplash

Søvn er stærkt undervurderet i vores moderne, stressede hverdag. Der behøver ikke være store, indviklede forklaringer på, hvorfor vi snotter os gennem vinterhalvåret. Her får du tips til en god lang søvn og et super fif til at slippe for uro og søvnløshed hos både voksne og børn.

Nu godnat

For at styrke immunforsvaret og trivslen kunne vi starte med at putte vores børn lidt tidligere i seng – hver dag – og selv følge trop. Og hvad giver et bedre springbræt til en god nats søvn for både børn og voksne end at røre kroppen i den friske luft? For lidt søvn er en hård nyser for immunforsvaret. Under søvnen lades kroppen op, og væksthormonerne folder sig ud. Får kroppen ikke tid og ro nok til dét, bliver den stresset. Så udskilles hormoner, som hæmmer immunsystemet, og så har vi balladen.

Så meget skal dit barn sove

Børn fra 1 år og op til skolealderen har brug for 10-12 timers søvn i døgnet. Skolebørn har brug for 10 timer. Sådan i runde tal, der kan være afvigelser i begge retninger. Her må du se på, om dit barn generelt virker udhvilet, veloplagt og rask. Så hvis dit skolebarn skal op kl. 6, skal det sove kl. senest kl. 20. Det er bedst for dit barn at komme i seng på samme tid hver dag også i weekender og ferier. Kedeligt? Måske. Godt for dit barn? Ubetinget ja! Børn elsker tryghed, gentagelser og rutiner. Hav et fast putteritual, og sørg så vidt muligt for, at der er slukket for det elektroniske gear og lir i god tid, inden dit barn skal sove.

Et godt sovemiljø

Mørklægningsrullegardiner kan være en god investering især i sommerhalvåret, hvor de lyse nætter kan dæmpe kroppens udskillelse af hormonet melatonin for meget. Melatonin er vigtigt for et stabilt og godt humør. Undgå helst fluorkemi (f.eks. teflon) i rullegardinet. Skab et roligt sovemiljø uden elektronik. Især urolige børn, der har svært ved at sove, har godt af harmoni, rene linjer og rolige kulører som sand-, jord- og pastel- farver. Giv også gerne dit barn Epsombad inden sengetid. Nu skal du høre hvordan:

Epsombad

Magnesium er lige så nødvendigt for knoglebygningen som calcium (kalk) og har i det hele taget stor betydning for mange processor i kroppen, bl.a. stofskiftet og enzymfunktionerne. Det er vanskeligt at dække behovet for magnesium via kosten, også hos børn

Magnesium optages bedst gennem huden fra fod- eller karbad med epsomsalt. Brug 50 g til et fodbad eller 250 g til et karbad. Til småbørn bruges ca. 100 g i et børnebadekar. Opløs saltet i det varme vand, og lad dit barn sidde/bade, så længe vandet er behageligt. Giv dit barn Epsombad et par gange om ugen, gerne inden sengetid, da epsomsalt virker muskelafslappende. Det er genialt til kramper, uro og søvnløshed. Fodbadet er mest budgetvenligt og stadig ret effektivt. Du kan købe epsomsalt i helsekosten.

Få flere tips fra Rose Maimonide om naturlig sundhed til børn på rosemaimonide.com.

Next article