Home » Smerter » Akupunktur er populært til smertebehandling
Sponsoreret
avatar

Elsebeth Lægaard

Formand i Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab

Patienter efterspørger i stigende grad akupunktur til smertebehandling, og der er efterhånden god evidens for akupunkturs effekt.

Mange frygter nåle og forbinder det med pine og smerte. Men når nåle indgår i kyndige hænder til akupunktur, kan de være med til at fjerne eller lindre smerte.

”Et stigende antal smertepatienter vil hellere have akupunktur end piller, hvis de har valget. Det har færre bivirkninger i faglige hænder og kan samtidig gå som supplement til medicinsk behandling, da der ikke er interaktion,” siger Elsebeth Lægaard, der er Formand i Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab.

Akupunktur i vestlig medicinsk behandling

Akupunktur er en 3000 år gammel kinesisk behandlingsform, der er blevet benyttet til en lang række tilstande.

”I den klassisk kinesisk medicinske synsvinkel er opfattelsen, at sundhed er balance i kroppens frie cirkulation af energi, og at akupunktur kan balancere eller mindske evt. ubalancer heri,” siger Elsebeth Lægaard.

Siden akupunktur i 70’erne begyndte at blive mere anvendt i vesten, er der udviklet en vestlig medicinsk tilgang til virkning og brug af akupunktur, og der er i stigende grad forsket i mange aspekter af behandlingen med akupunkturnåle.

”Nålene og punkterne er de samme, men måden man kombinerer punkter på kan være forskellig alt efter synsvinkel,” siger Elsebeth Lægaard.

Evidens for akupunkturs virkning

Da evidensbegrebet er centralt i vestlig medicin, har man også søgt evidens for akupunktur som behandlingsform.

”Efterhånden bliver der lavet rigtig god forskning, og der er evidens for en række akupunkturbehandlinger, specielt nogle smertetilstande som f.eks. lændesmerter, spændingshovedpine, migræne og knæsmerter pga. slidgigt. Og så er der moderat evidens ved nakke- og skuldersmerter, til ’tennisalbue’, og nogen evidens for nervesmerter i forbindelse med diabetes, ansigtssmerter og irritabel tyktarm. Et dansk litteraturstudie fra 2018 af rigtig god kvalitet viser bl.a. moderat evidens ved smertebehandling til cancerpatienter,” siger Elsebeth Lægaard.

For kroniske smertepatienter viser erfaringen, at man ofte kan få en virkning efter 6-10 ugentlige behandlinger.

Simpel, sikker og hurtig behandlingsproces

En behandling indebærer ud over sygehistorie og undersøgelse af patienten, at den sundhedsfaglige informerer om indgrebet og får accept af patienten i overensstemmelse med forskrifterne fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

”Overordnet bruger de fleste kropsakupunktur, og nogle supplerer med øreakupunktur. Ved sidstnævnte behøver patienten ikke tage tøjet af, og behandlingen kan gøres på få minutter. Ved kropsbehandling skal man ligge med nåle i 10-20 minutter. Så akupunktur er foreneligt med at se mange patienter i anvendt praksis, men det kan være en lille udfordring, hvor patienterne skal være, mens de har nåle i,” påpeger Elsebeth Lægaard.

Der er yderligere fordele ved akupunktur, bl.a. passer det godt ind i tidens miljøhensyn.

”Det er ret nemt at lære, man kan starte med sikre punkter, og man kan nå langt med bare at bruge 10-20 punkter, så praktiserende læger kan hurtigt starte. Herudover er det billigt, da det kræver meget lidt udstyr. Og så er akupunktur miljøvenligt. Det er ikke noget, man går så meget op i i sundhedsvæsnet ENDNU, men jeg anser det for højst sandsynligt, at det kommer,” siger Elsebeth Lægaard.

DMAS afholder kurser i akupunktur (dmas.dk).

Næste artikel