Home » Smerter » Naturlig smertebehandling: Kan du spise dine smerter væk?
Kroniske smerter

Naturlig smertebehandling: Kan du spise dine smerter væk?

Foto: Unsplash
avatar

Kaj Winther

dr. med og adjungeret professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

Har gurkemeje en gavnlig effekt på gigt? Kan ibuprofen erstattes af ingefær? Og er hyben det nye vidundermiddel? Vi har talt med Kaj Winther, dr. med og adjungeret professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, om naturlig smertebehandling, når det gør ondt.

Plages du af slidgigt, ryglidelser eller leddegigt? Så har undersøgelser vist, at du i nogle tilfælde med fordel kan supplere de smertestillende piller med mere naturligeingredienser som for eksempel ingefær, hyben og gurkemeje. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du vælger. Det fortæller Kaj Winther:

”I supermarkeder og helsekostbutikker findes myriader af produkter, og ønsker man at opnå en gavnlig effekt med disse produkter er man nødt til at forholde sig kritisk.”

Han maner derfor til besindighed:

”Hyben har vist sig at have nogen effekt på både ledde- og slidgigt, men det er ikke ligegyldigt, hvilket produkt man vælger. Hyben er nemlig ikke bare hyben. Der er mange forskellige sorter, og forskning har vist, at virkningen i høj grad afhænger af det enkelte produkts sammensætning og fremstillingsmåde. Her gælder det om at finde frem til produkter med dokumenteret effekt, og som indeholder både hybenskaller og -kerner, da produkter baseret alene på skaller kun har en moderat effekt og ingen dokumentation for virkningen.”

Hyben kan reducere forbruget af smertestillende

Effekten af hyben i forbindelse med ledsmerter er ifølge Kaj Winther godt dokumenteret i norske, danske og tyske undersøgelser, ligesom der også er vist dosisafhængighed (jo mere, der tages pr. kg kropsvægt, jo bedre virkning). Det er ligesom en gylden standard, og man har kunnet reducere forbruget af blandt andet paracetamol og syntetiske opioider (tramadol) med ca. 40% efter tre måneder med kerneholdige hyben.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at gurkemeje og ingefær også er interessante, siger Kaj Winther, der har forsket i naturmedicin og kosttilskud i mere end 25 år:

”Flere forsøg har vist at ingefær – formentlig via sin anti-inflammatoriske egenskab – har kunne reducere smerter ved slidgigt.”

Gunstig effekt med gurkemeje

I forbindelse med naturlig smertebehandling er gurkemeje også spændende, fortæller Kaj:

”Der er gode studier i forbindelse med gigt, som viser, at en kombination af smertestillende og pulveriseret gurkemeje har en gunstig effekt, hvor deltagerne efter blot otte uger havde markant færre smerter og kunne nedsætte mængden af den medicin, de normalt tog.”

Især i forbindelse med gigt i knæ og hofter har man opnået bedre bevægelighed og færre hævede led med brug af gurkemeje, som ifølge videnskabelige undersøgelser måske er lige så god til at lindre smerter som ibuprofin og aspirin.

”Har man med ondt i leddene, er det absolut værd at overveje naturlige alternativer, da smertestillende medicin ikke blot er problematisk for maven, men også kan medføre blødninger og problemer med hjerte og nyrer,” siger Kaj Winther, der samtidig anbefaler, at man så vidt muligt indtager både hyben, ingefær og gurkemeje som en naturlig del af kosten, blot man undlader at opvarme det til over kropstemperatur, da man derved kan inaktivere aktivstofferne.

Næste artikel