Home » Smerter » Smerteelektroder giver effektiv lindring af kroniske smerter
Kroniske smerter

Smerteelektroder giver effektiv lindring af kroniske smerter

Helga Gulisano, Ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital
Helga Gulisano, Ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital
Helga Gulisano, Ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital

Behandling af smerter i nervesystemet bliver med smerteelektroder individualiseret og behovstyret.

”Der er stort set ikke den sygdom med smerter i nervesystemet – der opleves som prikkende, stikkende, brændende og sviende – som vi ikke kan behandle med strøm. De elektriske impulser mindsker den stimulering, der er af smertefibrene i nervesystemet,” siger Helga Gulisano, ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital.

Samtidig med at de elektriske impulser virker på smerten, da de blokerer for smerteimpulsernes vej til hjernen, stimuleres nervesystemet til at ignorere smerteimpulserne. Der findes to metoder: TENS og indopererede elektroder.

TENS stimulerer nervefibrene i huden

Ved brug af TENS (Transkutan Elektrisk Stimulation​) sættes elektroder – en slags klistermærker – på de steder, hvor det gør ondt, så der er tale om elektrisk stimulation af nerverne via huden. Styrken og antallet af elektriske impulser styrer patienten selv med en fjernbetjening.

”TENS stimulerer de små nervefibre, der er i huden og kan i nogle tilfælde være nok – det afhænger af den enkelte patient. Vi prøver altid med TENS først for at finde frem til, om strøm overhovedet virker på patienten. Hvis det føles ubehageligt, skal man ikke gå videre med det. Men hvis det føles godt, kan der være store fordele ved TENS, da klistermærkerne nemt kan sættes på og tages af efter behov,” siger Helga Gulisano.

Indopererede elektroder rammer centralt

Hvis der er god effekt af den elektriske stimulation, men patienten ønsker en dybere og mere langvarig behandling, der f.eks. også kan aktiveres om natten, så er det mest effektive at få indopereret smerteelektroder.

”Indopererede elektroder rammer mere centralt i nervesystemet, da de kan stimulere direkte på den nerve eller del af rygmarven, der forsyner det område, der er smertefuldt,” forklarer Helga Gulisano.

Jo mere kompliceret sygdommen er og jo længere tid, den har stået på, des større vil fordelen være ved at gå ind centralt.

Smertebehandling efter rygkirurgi

Inden for smerteområdet fylder rygproblemer mest og udgør ca. 80 % af samtlige kroniske smertepatienter i Danmark. Selv efter en vellykket rygoperation kan der opleves smerter.

”Tit går rygkirurgi heldigvis rigtig godt, men nogle vil alligevel få smerter efterfølgende. Hvis det bliver en kronisk smertetilstand, vil man typisk prøve med medicinsk behandling, da det er mindre indgribende at give tabletter. Under halvdelen af patienterne har dog effekt af medicinsk behandling, så derfor kan man med fordel så overveje elektrisk stimulering af nervesystemet enten som supplement eller ved manglende effekt af medicinsk behandling,” siger Helga Gulisano.


Næste artikel