Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Dårlig akustik øger risiko for høreskader
Akustik

Dårlig akustik øger risiko for høreskader

Møbler og kunst giver bedre akustik i hjemmet
Møbler og kunst giver bedre akustik i hjemmet
Foto: Gettyimages

Dårlig akustik i et rum forstærker støj. Det kan på længere sigt give dig varige høreskader i form af tinnitus eller nedsat hørelse. 

Akustik er en kompliceret videnskab. Det handler grundlæggende om læren om lyd, og hvordan lyd flytter sig i et rum. Så når vi taler om akustikken i et lokale, taler vi om, hvordan lydbølgerne reflekteres i rummet.

Akustikken i et rum afhænger af materialer og indretning. Jo hårdere materialer – des mere støjer lyden. Det er derfor, du kan høre stor forskel på lyden på din badeværelse modsat i dit soveværelse.

På dit badeværelse er der som regel en del flere hårde overflader som klinker, porcelæn og spejle. Lyden vil her reflektere tilbage, og du vil høre lyden fra f.eks. din radio som “hård”, larmende og rungende. I soveværelset derimod er materialerne ofte blødere. Der står en seng, dyner, puder og tøj, der absorberer lydbølgerne, når de rammer den.

Tilpas akustikken

Det betyder altså, at du skal tilpasse akustikken i rummet til det, rummet skal bruges til. Hvis akustikken er for hård, vil støjen forstærkes, og det kan give dig og din familie høreskader i længden.

Et eksempel på skadelig støj i rum, hvor der ikke er taget højde for akustik, kan være støj fra støvsugeren, fjernsynet, blenderen eller emhætten. Hvis der er dårlig akustik i jeres køkken og stue, vil støj fra disse reflektere tilbage og blive endnu højere og derved mulig sundhedsskadelig.

Stil krav til akustikken

For jeres eget velbefindende og får ikke at blive unødigt påvirket af sundhedsskadelig støj er det derfor vigtigt, at I stiller krav til akustikken og regulerer den, hvor det er nødvendigt.

Der findes en lang række af materialer, der relativt nemt kan opsættes på loft og vægge og på den måde absorbere noget af lyden. Materialerne er ofte forklædt som opslagstavler eller kunst, så det visuelle indtryk ikke forringes af, at akustikken forbedres.

Det er dog ikke helt ligemeget, hvordan det bliver gjort. Det kan derfor være en fordel at konsultere erfarne folk, inden du går i gang med at forbedre akustikken i dit hjem. På den måde undgår du at købe noget, der skal ændres eller fjernes, hvis ikke de har den ønskede effekt.

Kilde: Høreforeningen

Next article