Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Sådan sikrer du dig mod høreskader
Høreskader

Sådan sikrer du dig mod høreskader

Til koncert kan lydniveauet være skadeligt for trommehinden
Til koncert kan lydniveauet være skadeligt for trommehinden
Foto: Gettyimages

En høreskade på grund af støj er uoprettelig. Men du kan selv gøre meget for at beskytte dig mod skadelig larm og støj. Der er nemlig flere ting, du skal være opmærksom på, når du vil passe på din hørelse.

Her skal du være ekstra opmærksom: 

Når du er ude: 

  • Koncerter, diskoteker og andre spillesteder med høj musik
  • Fitnesscentre med høj musik
  • Motorsport
  • Fyrværkeri
  • Jagt
  • Når du hører musik fra din smartphone eller lignende (også når du er hjemme)

Derhjemme: 

  • Redskaber til havearbejde
  • Værktøj
  • Køkkenmaskiner

Det kan du selv gøre:

Anvend ørepropper

Ørepropper begrænser din risiko for at få en høreskade. Så til koncerter, når du går udendørs nytårsaften, når du slår græs eller skal bore et hul i væggen – så prop ørepropperne ind i øret. Og så langt ind, at de sidder fast. Det kan redde din hørelse.

Brug høreværn

Høreværn er også en mulighed i stedet for ørepropper, hvis du f.eks. er til koncert eller laver støjende arbejde i haven.

Undlade høj musik i dine høretelefoner

En tommelfingerregel er, at hvis andre kan høre, hvad du hører, når du har høretelefoner i, så er det for højt. Så vær opmærksom på, hvor højt du eller dine børn og familie lytter til musik. Og skru ned. Hellere lidt for lavt end lidt for højt.

Brug høretelefoner med noise cancelling

Hvis du er i et støjende miljø og lytter til musik i dine høretelefoner, skruer du oftest op for at kunne høre musikken. Høretelefoner med noise cancelling funktion kan reducere mængden af udefrakommende støj – og du behøver derfor ikke skrue så højt op for musikken for at høre den. Det beskytter dig mod høreskader.

Hold stille pauser

Det gør underværker for din hørelse at holde nogle pauser i løbet af en dag, hvor der er helt stille. Så får dine ører lidt ro igen. Det er en god måde for dig at sætte fokus på, at du skal passe på din hørelse.

Undgå kraftig støjpåvirkning

Denne giver lidt sig selv. Men når du kan undgå støj, skal du undgå støj. Du behøver måske ikke skrue helt op for musikken, så du kan høre det, mens du svinger støvsugeren. Og du kan investere i køkkenmaskiner, der larmer mindre. Lidt kan gøre en stor forskel i længden.


Kilde: Høreforeningen

Next article