Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Slut med at se dårligt: Klart syn efter øjenoperation
Øjenoperation

Slut med at se dårligt: Klart syn efter øjenoperation

Vibeke Haaning har fået skiftet øjelinserne ved en øjenoperation, og efter et liv med lidt dårligt syn og mange år med kontaktlinser og briller ser hun i dag klart som aldrig før.

Vibeke Haaning er en aktiv kvinde både som byrådsmedlem, bestyrelsesmedlem og triatlet i fritiden, så der er nok at holde øje med, men det er ikke altid lige let, når man er afhængig af kontaktlinser eller briller. For eksempel er det temmelig irriterende at kontaktlinserne hurtigt driller, når der kommer lidt ind omkring dem i øjet. Og der skal ikke så meget til, uanset om det er sport eller havearbejde eller noget lignende udendørs. ”Når der kommer fremmedlegemer ind og gnider på overfladen, er det meget generende, og jeg har prøvet alt muligt for at finde en løsning. Det gælder også briller, som bare aldrig har været en reel mulighed for mig. Selvom metoden med en øjenoperation og et skift af linsen er meget gammel og velprøvet, så er det nyt, at man kan få en såkaldt trifocal linse, der korrigerer både det korte og lange syn. Det er for alvor en konkurrent til briller og linser,” siger Vibeke Haaning, der har døjet lidt med en synsfejl og +3 og +2 i rigtig mange år.

Hurtigt overstået øjenoperation uden men

Selve øjenoperationen var ganske hurtigt og nemt overstået. Der er ikke nogen særlig forberedelse, og umiddelbart efter operationen er man parat til at gå ud i verden med et knivskarpt syn. ”Man møder op til operationen og en halv times tid før, bliver man lokalbedøvet i øjnene, og derefter kan man ikke se noget, fordi øjnene er bedøvet. Man sætter sig i noget, der minder om en tandlægestol, og så tager det en 15-20 minutter i alt,” forklarer Vibeke Haaning og fortsætter med at fortælle, at det er meget mærkeligt, at man bagefter kan se fuldstændig klart igen. ”Jeg kørte ikke hjem bagefter, men blev hentet. Om aftenen var vi ude at spise, og jeg kunne se det hele fuldstændig tydeligt,” siger hun og tilføjer, at hun var til kontrol dagen efter, hvor hun blandt andet tog en synstest med et resultat over 100 procent, og der var ingen eftervirkninger, blå mærker eller lignende.

Klart syn i travlt liv

I et travlt og aktivt liv med mange opgaver, møder og kontakt med en masse mennesker, oplever Vibeke Haaning det som meget befriende at kunne se igen, både når det gælder læsning, men også de mange personlige møder med mennesker i alle mulige sammenhænge. Hun er tidligere direktør i en meget stor privat hjemmepleje og har beskæftiget sig med sundhed og pleje af både ældre og børn. I begyndelsen af 2013 trådte hun ind i byrådet i Hjørring Kommune, og så er der jo lige det med triatlon. ”Jeg skal læse en masse papirer i gennem til møder i de forskellige udvalg, jeg er med i som byrådsmedlem, og desuden er jeg i bestyrelsen i en række nye virksomheder – noget jeg selv har erfaring med og desuden en MBA som grundlag. Men jeg dyrker også triatlon og har gennemført tre Ironman (3,8 km svømning, 180 km cykling og 42 kilometer løb), og vil da gerne gøre det endnu hurtigere næste gang,” fortæller Vibeke Haaning og tilføjer, at denne gang kan hun se sit pulsur, mens hun er i gang – men spørgsmålet er jo, om det er en fordel, griner hun: ”Det er meget sjovt, at jeg ikke kunne se mit pulsur, og måske er det ikke sådan en god ide at se, hvor dårligt det går.”

Mere effektiv med bedre syn

Vibeke Haaning siger, at noget af det bedste er ikke at have nogen begrænsninger på grund af sit syn. Det er ganske enkelt en stor fordel i arbejde, sport og fritid. ”Det er meget væsentligt ikke at blive træt i øjnene længere, når man læser og har arbejdet en lang dag. Det er mere effektivt, og man får ganske enkelt lavet mere, når synet ikke er en forhindring og man kan se og genkende andre mennesker på afstand. Det er så dejligt,” siger hun.

Next article