Skip to main content
Home » Syn og hørelse » 25% af danskerne har problemer med tørre øjne
Øjendråber

25% af danskerne har problemer med tørre øjne

Mange danskere har fornemmelsen af at have grus eller sand i øjnene, og tørre øjne rammer især de, der arbejder i kontor. Generne kan afhjælpes med øjendråber

Vi kender alle til at gnide os i øjnene efter en lang arbejdsdag eller biltur, hvor øjnene mærkes trætte og sviende. For nogle mennesker er fornemmelsen af at have grus eller sand i øjnene en hyppig tilstand, der til sidst kan blive permanent. Syndromet kaldes tørre øjne, og undersøgelser anslår, at  op mod 25 procent af danskerne har symptomer på tørre øjne. Problemet kan skyldes nedsat tåreproduktion, eller at tårevæsken fordamper for hurtigt, så øjet ikke bliver fugtet tilstrækkeligt. Tårefilmen er opdelt i tre lag. Yderst er fedtlaget, der forhindrer fordampning, midterst er vandlaget, der indeholder salte og proteinstoffer, som har betydning for øjets immunforsvar og ernæring, og inderst er et slimlag, der forhindrer, at tårerne preller af på øjets overflade. Tørre øjne opstår, når alle eller nogle af lagene ikke fungerer, så væsken fordamper.

Ved undersøgelse hos øjenlægen kan man se problemet ved at putte en farvet væske i øjet. Øjenlæge Jesper Thulesen, der har speciale i øjensygdomme og øjenkirurgi, forklarer, hvorfor det føles som at have grus eller sand i øjet, når man har tørre øjne. ”Øjnene ser umiddelbart normale ud, men man kan sammenligne beskadigelsen med, hvad der sker, når man taber et glas vand i solen. Det fordamper. Jeg siger ofte til mine patienter, at de skal forestille sig en slimhinde, der sprækker og blotter de små følenerver. Det giver irritationsfornemmelse og tørre øjne,” siger han.

Computere øger problemet

Problemet er ifølge Jesper Thulesen tiltagende, fordi stadigt flere danskere arbejder foran en computer hele dagen i rum med aircondition og tør luft. Kontormiljøer er en provokerende faktor for tørre øjne, og ofte glemmer man at blinke, når man koncentrerer sig ved skærmen. ”Man blinker omkring 25 gange i minuttet, men en person, der for eksempel er optaget af sit arbejde ved pc, blinker måske kun tre gange i minuttet. Det er det samme, der sker, når vi ser fjernsyn. Det kan svie helt i øjnene, når man endelig lukker dem, fordi hornhinden er tørret ud,” uddyber han.

Øjendråber lindrer tørre øjne

Tørre øjne er ikke synstruende, men når man først har symptomer, er det svært at slippe af med dem igen. I de fleste tilfælde er det en kronisk tilstand. Tørre øjne kan afhjælpes ved at dryppe øjnene med øjendråber, der kan købes uden recept på apoteket. Dråberne virker som syntetiske tårer og fugter øjet, og nogle dråber genskaber kirtlernes funktion. For de fleste mennesker vil det være nok at dryppe en eller to gange dagligt, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt at bruge dråberne hver anden time. Det gælder især for mennesker med leddegigt, hvor tørre øjne er en kendt bivirkning. ”Nogle patienter bliver afhængige af kunstige tåredråber, som er et meget effektivt præparat, der virker efter få sekunder. Man kan i de fleste tilfælde slippe helt af med generne ved brug af øjendråber. Jeg anbefaler at prøve det, hvis man lider af tørre eller sviende øjne. Det er på ingen måde farligt at bruge kunstige tåredråber,” siger Jesper Thulesen.

Next article