Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Pas på ørerne når de skal renses: Vatpinde skader hørelsen
Ørevoks

Pas på ørerne når de skal renses: Vatpinde skader hørelsen

Man har ofte hørt, at man skal passe på med at bruge vatpinde for at fjerne ørevoks. Men passer det at vatpinde skader hørelsen? Og hvordan kan det egentlig være?

Hvad er ørevoks? 

Ørevoks er en let, gullig klistret masse, der består af døde celler og materiale fra kirtler i øregangen. Vi danner allesammen ørevoks i større eller mindre grad, og det gør vi simpelthen, fordi ørevoks har en beskyttende funktion. Den smører huden i øregangen og modvirker infektioner i huden ved at dræbe bakterier.

Hvad sker der, når du bruger vatpinde? 

Når du bruger vatpinde, irriterer det øregangen, og der dannes hurtigere nye celler. Det betyder altså, at det også øger produktionen af ørevoks. Det er altså skruen uden ende. Desuden vil du ved brug af vatpinde og risikere at presse ørevoksen sammen til en klump i øregangen.

Det kan på sigt aflukke hele øregangen. Og når det sker, bliver du lige så dårligt hørende, som når du holder dig for ørene. I sjældne tilfælde er det faktisk muligt, at skubbe vatpinden så langt ind, at den skader trommehinden eller mellemøret, hvilket kan give dig høreskader og kan kræve en operation.

Hvordan skal du fjerne ørevoks? 

Du må som hovedregel ikke putte noget i ørene, der er mindre end din finger. Det betyder altså, at du godt kan tørre øret med et håndklæde, når du har været i bad. Men ellers behøver du ikke rense ører ofte.

Hvis du kan mærke eller kan se ørevoks i øret, kan du med fordel skylle øret med lunken vand. Det kan også hjælpe at dryppe øret med noget blødgørende, der gør, at ørevoksen lettere kommer ud af sig selv.

Kilde: sundhed.dk, netdoktor.dk

Next article