Skip to main content
Home » News » [Babybite] 6 gode råd: Sådan begrænser du uønsket kemi i babymaden
Babybite.dk

[Babybite] 6 gode råd: Sådan begrænser du uønsket kemi i babymaden

broccolimos uden kemi til babyer
broccolimos uden kemi til babyer
Foto: Babybite.dk
avatar

Charlotte Seeger

Forfatter, ernæringspecialist og indehaver af Babybite.dk

Foto: Pressefoto

Det er en stor ting, når ens baby i 4-6 måneders alderen skal i gang med skemaden. Men hvordan skal du gribe det an, hvis du gerne vil styre udenom uønsket kemi i babymaden? Det giver jeg dig et par fif til her.

1. Lav skemaden selv

Hvis du har mulighed for at lave babymaden selv, er det en stor fordel. På den måde kan du selv styre, hvad maden er lavet af, og hvordan den tilberedes. Der er meget strenge krav til færdiglavet babymad herhjemme, så uønsket kemi i selve maden skal man ikke være bekymret for. Dog kan man risikere, at der kan være uønsket kemi i låget af det bløde plastiklag, der sidder på indersiden af låget af den glaskonserves, som den færdiglavede babymad opbevares i.

2. Køb økologisk

Køb økologisk, hvor det er muligt. Det kan være udfordrende for økonomien, men det er vigtigt at prioritere, hvis man vil undgå for mange pesticider i maden til sit barn (og sig selv). Hvis du har mulighed for at købe danske økologiske råvarer, så gør det. Nogle gange kan det være rigtig svært at få råd til at købe alting økologisk. I så fald er det vigtigt at købe dét, der bruges meget af, når du laver mad til baby.

græskarmos uden kemi til babyer
Foto: Babybite.dk

3. Skyl frugt og grønt

Vask altid alt frugt og grønt inden brug. På den måde fjerner du bakterier og snavs, men du fjerner samtidig en smule af de pesticider, der sidder på skrællen. Du kan dog ikke vaske de pesticider væk, der allerede er trængt ind i frugten og grøntsagen.

4. Gå uden om tun

Undgå at give din baby tun (hverken dåsetun og tunbøffer) samt andre  store rovfisk. Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv (og andre tungmetaller) gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan være yderst skadeligt for hjernens udvikling.

5. Overvej din emballage

Sørg for at vælge opbevaringsemballage beregnet til mad. Hvis du bruger plastikemballage, skal det være forsynet med ‘kniv & gaffel’ – mærket. Hvis det ikke er på, så er det uegnet som mademballage. Det sikreste er at bruge glas til opbevaring af babymad. Der kan nemlig ikke vandre kemi fra glas til mad.

6. Variér kosten

Server varieret mad for dit barn. Dette er både gavnligt i forhold til forebyggelsen af allergi og i forebyggelsen af kræsenhed.

Det skal ikke være perfekt

Det kan meget hurtigt komme til at virke uoverskueligt at skulle holde styr på alle de anbefalinger og formaninger, du er omgivet af – især som forældre til små børn. Så længe du følger din sunde fornuft, så går det alt sammen. Den dårlige samvittighed skal lægges på hylden, også selv om indkøbskurven ikke lige bliver fyldt med økologiske varer hver gang.

Få flere gode råd af Charlotte Seeger om skemad til baby på Babybite.dk

Next article