Skip to main content
Home » Usynlig Syg » Gode råd mod stress
Stress

Gode råd mod stress

Dame sidder med stress - hun skal bruge gode råd imod stress
Dame sidder med stress - hun skal bruge gode råd imod stress
Foto: Gettyimages

Man hører ofte om, hvordan stress er blevet en folkesygdom. Men faktisk er stress slet ikke en sygdom. Det er derimod en belastningstilstand – en ubalance – som på længere sigt kan medføre sygdomme.

Skrevet af Stine Camilla Jensen

Hvis du går og føler dig stresset, er det måske på tide at stoppe op og tænke over, om der er noget i din hverdag, du kan ændre, eller om der er nogle vaner, du kan lave om på. Det er vigtigt at reagere på faresignaler tidligt, så du kan komme stressen i forkøbet og undgå følgesygdomme.

6 gode råd til, hvordan du håndterer stress:

1. Undgå stimulanser som kaffe, cigaretter og sukker

Når man er stresset, kan nervesystemet ikke koble fra, hvilket er grunden til, at man kan have svært ved at sove om aftenen. Når man så udsætter sig for stimulanser som kaffe, sukker, cigaretter mv. er man med til at holde nervesystemet kørende og forværrer ens stress.

2. Sluk mobilen

Mobilen kan gøre stress værre, fordi man aldrig er offline. Derfor er det en god idé at slukke mobilen helt indimellem. Derudover er det en god idé at lægge mobilen fra dig mindst en time før du skal sove, da telefonen udsender et blåt lys, som kan påvirke dine søvnvaner.

3. Få rigeligt med søvn

Søvn er afgørende for at undgå stress. Sov gerne i et mørkt og køligt rum uden TV. Hvis din nattesøvn er god, har du langt mere energi og overskud til at klare dagens opgaver.

4. Lær dine stressmønstre at kende

Mærk efter hvad det er, der stresser dig. Prøv at vær så specifik som mulig, f.eks. ved at skrive ned, når du mærker stressen. Når du har lært dit stressmønster at kende, skal du reagere på det og finde på tiltag, der kan forebygge og holde stressen på afstand.

5. Få frisk luft og lys

Frisk luft og lys er grundlæggende for vores fysiske og mentale tilstand. Frisk luft renser lungerne, styrker immunforsvaret, reducerer stress – og så er det godt for fordøjelsen, hjertet og blodtrykket. Lys er ligeså vigtigt som luft. Prøv derfor at komme uden for hver dag.

6. Sund livsstil

Brug kroppen, når muligheden byder sig. Tag f.eks. trapperne i stedet for elevatoren eller cyklen i stedet for bilen. Motion er vigtigt, når man er stresset – og en halv time om dagen er nok. Sørg desuden for at få spist sundt i løbet af dagen, så kroppen får den energi, den har brug for. Og husk at drikke rigeligt med vand.

Next article