Home » Usynlig Syg » Her er plads til alle unge med særlige behov
Sponsoreret
avatar

Lasse Winther og Monica

Kok og faglig vejleder og Elev

Unge med særlige behov kan få en uddannelse i trygge rammer i Nordjylland. Her kan de lære at passe et arbejde, begå sig socialt og klare sig selv, næsten uanset hvilken bagage de har med sig.

Monica på 23 år var før udfordret af et stort temperament. Det var svært at nå ind til hende, når hun var så vred, men hun havde ikke andre måder at håndtere hverdagens små slag.

I dag er hun en omsorgsfuld og værdifuld del af værkstedet Catering og Køkken på Praktisk Medhjælper Udvikling (PMU) i Sindal i Nordjylland. Det er et sted, hvor der er plads til alle unge mennesker, der ellers har svært ved at tage en almindelig uddannelse.

Lærer basale færdigheder

På PMU får unge med særlige behov den nødvendige støtte til at håndtere de udfordringer, de har – hvad end der er tale om en diagnose, en barndom med svigt, indlæringsvanskeligheder, følelsesmæssige forstyrrelser eller noget helt femte.

Samtidig får de lært basale færdigheder som at møde op hver dag, at tage ansvar og at fungere sammen med andre mennesker i et arbejdsfællesskab. Det fortæller kok og faglig vejleder i PMU-værkstedet Catering og Køkken, Lasse Winther.

“Vi tager udgangspunkt i den unges situation og behov. Vi indarbejder f.eks. matematik og dansk i de daglige aktiviteter ved, at de skal gange en opskrift op eller skrive en indkøbsliste. Og de lærer at samarbejde og tage ansvar for sig selv og hinanden og for det produkt, de er med til at lave.”

Ingen ligegyldig aktivering

Det daglige arbejde er ikke bare tom beskæftigelse af utilpassede unge. PMUs 13 værksteder er en vigtig medspiller i det omkringliggende samfund. I træværkstedet producerer eleverne i øjeblikket kapillærkasser til en stor dansk planteskolekæde, og i smedjen smeder de hegn, ramper og andre produkter til både offentlige og private.

Og dette er med til at gøre stedet til noget helt særligt.

“De unge lærer hurtigt, at der står rigtige kunder på den anden side, der forventer, at de kan få deres varer. Og det er helt afgørende for deres oplevelse af at bidrage og tage ansvar for de opgaver, de får,” fortæller Lasse Winther.

Vælger dyr til slagtning

I Catering og Køkken skal de unge sørge for frokosten i stedets kantine, der bespiser 100 personer. De leverer også mad til “Cafe Lige efter bogen” på Hjørring Bibliotek og til selskaber.

Køkkenet er selvforsynende, og får råvarer fra PMUs landbrug og Væksthus. Monica og de andre unge i køkkenet er selv med ude at plukke ramsløgene, når de står i fuld flor, og de er selv ude og udpege grisen til frikadellerne. 

Stor succes for de unge

Lasse Winther er dagligt vidne til effekten af PMU’s tilgang til de unge.

“Deres humør bliver markant bedre, når de opdager, at de faktisk kan noget. Måske var de ikke gode til dansk stil, men de kan selv piske en mayonnaise og ryge en lækker laks på grillen. Noget, som mange aldrig får lært. Selvtilliden bliver tunet, og der sker store forandringer med dem for hver gang, vi evaluerer deres tid her. Det er fantastisk at se.”

Næste artikel