Skip to main content
Home » Usynlig Syg » Metakognitiv terapi – Kunsten at tænke men slippe de mørke tanker
Behandling af mental sårbarhed

Metakognitiv terapi – Kunsten at tænke men slippe de mørke tanker

ung mand kigger ud af vinduet
ung mand kigger ud af vinduet
Foto: Gettyimages

Metakognitiv terapi er en ny terapiform til behandling af psykiske lidelser. Løsningen er at tænke mindre i stedet for at tænke rigtigt.

Skrevet af Christina Ledertoug

Depression, Social angst (SAD), Obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD), Generaliseret angstlidelse (GAD) og Posttraumatisk stresstilstand (PTSD) er nogle af de psykiske lidelser, der kan behandles og kureres gennem metakognitiv terapi. “Metakognitiv terapi er dybest set et nyt paradigme inden for psykologien som en ny årsagsforståelse og ny løsning for psykiske lidelser,” siger Pia Callesen, der er Cand.Psych. Aut og ekspert i metakognitiv terapi.

Strategi til at håndtere tankerne

Hun forklarer, at metakognitiv terapi på mange måder er helt modsatrettet af kognitiv terapi, fordi man her ikke ser tanken som vigtig, som man gør i eksempelvis kognitiv terapi. “Det, der er årsagen til psykiske lidelser, ifølge den metakognitive terapi, er strategierne over for tankerne, men ikke tankerne i sig selv. Det er ret stor forskel på, om man arbejder med at ændre tanken, eller man arbejder med at ændre strategien over for tanken,” siger Pia Callesen.

Undgå at fastholde de negative tanker

Strategier kan være, at man grubler, spekulerer, prøver at finde løsninger, bekymrer sig eller prøver at skubbe tankerne væk. Dette er blandt andet aktive strategier, der kan give bagslag, og som egentlig bare vedligeholder problemet. “Eksempelvis depression, hvor man grubler over et eller andet problem i sit liv, der er kørt skævt. Så bliver man trist, og man begynder at gruble over, hvorfor man er så trist, og på den måde holder man liv i gryden. Ikke fordi man har negative tanker, men fordi man spekulerer så mange timer om dagen,” siger eksperten.

Tænk mindre frem for rigtigt

Ifølge metakognitiv terapi er løsningen simpelthen at tænke mindre frem for at tænke rigtigt. “Forskningsmæssigt har det haft overlegne resultater ved eksempelvis angst, OCD og PTSD i sammenligningsstudier med kognitiv terapi. Det er helt klart en revolutionerende metode, hvor man kan blive kureret for sine psykiske lidelser på kortere tid,” siger Pia Callesen.

Next article