Home » Usynlig Syg » Motionér dig gladere og sundere
Depression

Motionér dig gladere og sundere

Kvinde er ude og motionere for at få en sundere livsstil
Kvinde er ude og motionere for at få en sundere livsstil
Foto: Gettyimages

At dyrke motion er ikke alene godt for kroppen, det er også godt for ens psyke.
Undersøgelser viser at motion bl.a. kan være med til at forebygge stress, mildere former for angst og depression.

Skrevet af Stine Camilla Jensen

Motion kan være en nem og effektiv vej til bedre psykisk sundhed. Studier viser nemlig, at fysisk aktivitet og motion har en positiv effekt på vores psykiske velbefindende og livskvalitet. Meget tyder på, at motion påvirker forskellige kemiske processer i hjernen, som går ind og har en gavnlig indflydelse på vores psykiske velvære.

Korttids- og langtidsvirkning

Som korttidsvirkning har motion den effekt, at man føler sig roligere, mere aktiveret og i bedre humør. Man får mere energi og overskud, ligesom ophidselse og ærgrelse kan opleves mindre stærk. Den langtidsvirkende effekt på motion er, at man vil være mindre tilbøjelig til at føle angst eller blive depressiv eller stresset. Andre positive bivirkninger kan være indstillingen til ens egen krop, som kan blive mere positiv, ligesom selvtilliden kan øges.

30 minutters motion om dagen er nok til at forbedre både din fysiske og psykiske sundhed markant. Det behøver ikke nødvendigvis at være tung styrketræning eller hurtige løbeture – en rask gåtur ude i naturen kan sagtens gøre forskellen for dit psykiske velvære.

Hvordan kommer du i gang?

Opstartsfasen er for mange svær, hvis du ikke er vant til at motionere jævnligt. Det er vigtigt at vælge en motionsform, som du kan lide, så du ikke kører surt i det allerede fra start. Hvis du trives bedst med at være dig selv, kan du vælge motionsformer som gå- eller løbeture, styrketræning, svømning og cykelture. Hvis du derimod har svært ved at komme afsted alene, så sørg for at have en aftale med nogen eller tilmeld dig f.eks. hold i fitness, meld dig ind i den lokale håndboldklub eller få en fast træningsmakker.

Lad vær med at sætte for store krav fra starten. Sæt nogle realistiske mål, så du ikke oplever nederlag, inden du er kommet i gang. Vær tålmodig og efter noget tid vil du få skabt en rutine, der gør det nemmere og sjovere at komme afsted.

God træning.

Næste artikel