Home » Diabetes » Dårlig søvn øger risikoen for type 2-diabetes
Forebyggelse af diabetes

Dårlig søvn øger risikoen for type 2-diabetes

Kvinde ligger under sengen og prøver på at sove
Kvinde ligger under sengen og prøver på at sove
Foto: Elizabeth på Unsplash

En god nattesøvn er ikke kun nødvendig for at føle sig frisk og udhvilet, den spiller også en vigtig rolle i opretholdelsen af et godt helbred.

De fleste tænker nok umiddelbart på sund kost og motion som de faktorer, der holder sygdomme fra døren. Det er også ganske rigtigt, men færre ved måske, at en sund livsstil også afhænger af de timer i døgnet, vi tilbringer i sengen. I en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse har en række danske eksperter undersøgt, hvilken rolle søvnen spiller for vores sundhed. Og forskningen taler sit tydelige sprog: dårlig søvn øger risikoen for type 2-diabetes markant.

Nu har vi beviset for, at søvn bør tages alvorligt.

Det er især et problem, hvis kvaliteten af søvnen halter. Det vil sige, hvis man eksempelvis ligger søvnløs eller får afbrudt sin søvn. Hos personer med søvnløshed er risikoen for type 2-diabetes øget med 57 procent, og hvis man døjer med afbrudt søvn er risikoen øget med hele 84 procent. Det er heller ikke ligegyldigt, hvor længe vi sover. Forskning viser nemlig, at det er en dårlig idé både at sove for kort tid og for længe. Personer, der sover under 5-6 timer i døgnet, har en øget risiko for type 2-diabetes på 30 procent. Sover man over 8-9 timer i døgnet, er risikoen øget med 50 procent.

Ekspert: tag søvnen alvorligt

Resultaterne får en af landets førende diabeteseksperter til at råbe vagt i gevær. ”Vi bliver generelt bedre til at passe på os selv – der er fokus på at spise sundt og holde sig i form – men søvn er en meget overset faktor, selvom forskningen viser, at den er utrolig vigtig,” siger Allan Flyvbjerg, der er direktør i Region Hovedstadens diabetescenter Steno Diabetes Center Copenhagen. ”Nu har vi beviset for, at søvn bør tages alvorligt. Derfor er det mit håb, af det fremover kommer mere i fokus både i sundhedssektoren og blandt danskerne generelt,” siger Allan Flyvbjerg, der er medforfatter til søvnrapporten.

300.000 danskere i risikozonen

Alle har brug for en god nattesøvn, men der er især en stor gruppe danskere, som vil have ekstra meget gavn af at øge kvaliteten af deres søvn. I Danmark er der i dag er der mindst 252.750 diabetespatienter. 90 procent af disse lider af type 2-diabetes. Derudover ligger 300.000 personer i risikozonen, dvs. de risikerer at udvikle sygdommen. Selvom man allerede har type 2-diabetes, er det vigtigt med en god søvn, fordi dårlig søvn øger risikoen for andre dårligdomme som blandt andet overvægt og hjertekarsygdomme.

I øjeblikket ved vi, at en tredjedel af de 300.000 udvikler type 2-diabetes inden for 10 år.

Men for de 300.000 i risikozonen er det ikke for sent at sætte ind med en forbedret søvn, hvis man vil undgå type 2-diabetes. ”I øjeblikket ved vi, at en tredjedel af de 300.000 udvikler type 2-diabetes inden for 10 år. En anden tredjedel vil stadig være i risikozonen efter 10 år, mens den sidste tredjedel har fået normale blodsukkerværdier. En god nattesøvn er vigtig, hvis man gerne vil være blandt den sidste tredjedel,” siger Allan Flyvbjerg.

Den dårlige søvns effekt på kroppen

Det er endnu uvist, hvorfor dårlig søvn kan føre til type 2-diabetes. En af teorierne er, at dårlig søvn får kroppen til at udløse stresshormoner. De er udviklet til at holde os væk fra fare, men kan have en negativ indflydelse ved eksempelvis at forhøje blodtrykket. Derudover mener man, at søvnproblemer også kan have negativ betydning for vores fordøjelse ved at forringe energiindtag og energiomsætning. Uanset årsager er sammenhængen klar: en god nattesøvn er et vigtigt redskab i forebyggelsen af mange livsstilssygdomme, herunder type 2-diabetes. I faktaboksen kan du finde 10 gode råd til, hvordan du forbedrer din søvn.

Næste artikel