Home » Diabetes » Forebyg eller bekæmp type 2-diabetes med vægttab
Vægttab og diabetes

Forebyg eller bekæmp type 2-diabetes med vægttab

Mere end 300.000 danskere lever i dag med diabetes, og lige så mange er i høj risiko for snart at udvikle type 2-diabetes. Men der er heldigvis mange ting, man selv kan gøre for at forebygge eller bekæmpe sygdommen.

Type 2-diabetes rammer både børn og voksne. Sygdommen er arvelig, men ofte udløses den af en usund livsstil med for lidt motion og usund kost. Derfor kan en livsstilsændring have stor betydning for fremtidig sundhed. Ifølge Overlæge Troels Krarup Hansen, er det aldrig for sent at omlægge sin livsstil, men jo før jo bedre – og det bedste er selvfølgelig at ændre livsstil, inden man får diabetes.

Symptomer

Symptomer på begyndende diabetes er bl.a.: tørst, synsforstyrrelser, hyppig vandladning, træthed og infektioner i hud og på slimhinder. Symptomerne er tilstede hos folk både med type 1 og type 2-diabetes, men dem med type 1 udvikler symptomerne over alt fra nogle dage til få uger, hvor folk med type 2-diabetes kan gå i over 10 år, før de mærker til symptomerne.

Følgesygdomme

Konsekvensen ved at gå med sygdommen i mange år uden at vide det, er de mange følgesygdomme, såsom blindhed, skader på nerver, hjertekarsygdomme og importens, der følger med diabetes. Derfor er det også vigtigt at gå til lægen, hvis man har mistanke om, at man er i risikogruppen for at have type 2-diabetes. En tidlig behandling af diabetes vil minimere risikoen for at blive ramt at følgesygdommene, og derfor giver tidlig behandling og livsstilsændring den største gevinst i sidste ende.

Motion og kost

Hvis ingen danskere var overvægtige, ville der stort set ikke være nogen med type 2-diabetes. Så enkelt kan sammenhængen mellem overvægt og type 2-diabetes formuleres.

Derfor er det bedste, man kan gøre, for enten at forebygge eller bekæmpe diabetes, er at tabe sig. Det er dog ikke al overvægt, der er lige farlig. Særligt fedt om maven er et risikotegn, og der man skal være opmærksom, hvorimod store lår og en fyldig numse ikke er ligeså farlig.Det kan måske virke uoverskueligt at skulle foretage store livsstilsændringer på én gang, så start i det små med f.eks. at indføre en gåtur hver dag og skær ned på sukkeret. Mange vil blive motiveret af at mærke resultater, og langsomt kan du skrue op for motionen og grøntsagerne. Husk på; gevinsten på sigt er et længere og sygdomsfrit liv.

Overvægt og diabetes

– Et vægttab på 15 – 20% i det første år efter diagnosen nedsætter den øgede mortalitet blandt disse patienter.
– En vægtreduktion på 10% hos overvægtige med type 2-diabetes er forbundet med en markant bedring i glukoseomsætningen og insulinfølsomheden.
– Det er beregnet, at 65-75% af alle tilfælde af type-2 diabetes teoretisk kunne forebygges.

Kilde: Sundhedsstyrelsen


Næste artikel