Home » Diabetes » Få hjælp til at ændre kostvaner – det virker!
Behandling af diabetes

Få hjælp til at ændre kostvaner – det virker!

Foto: Getty
avatar

Mette Theil

Formand for Fagligt Selskab af Kliniske Diætister

Tidligere sagde man, at sukker var forbudt for personer med Type 2-diabetes. I dag er fokus mere rettet mod alle former for kulhydrater – og især på behovet for individuel diætvejledning.

Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør cirka 80 procent af det samlede antal diabetikere ifølge Diabetesforeningen. Sygdommen er kronisk, men der er en række ting, diabetikere kan gøre for at leve godt med deres diagnose. Udover at være fysisk aktiv og tage medicin, er kosten et oplagt sted at sætte ind. Spørgsmålet er, hvorfor netop kost er en vigtig del af behandlingen for diabetikere?

”Det er kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, og derfor skal diabetikere have kontrol over især indtaget af kulhydrater. Der er kulhydrater i en stor del af vores daglige føde- og drikkevarer,” siger Mette Theil, der er formand for Fagligt Selskab af Kliniske Diætister i Kost og Ernæringsforbundet.

Hun fortæller, at der er sket en udvikling de seneste år:

”Tidligere var der fokus på at udelukke især sukker fra kosten, men nu er vores generelle anbefalinger til diabetikere ikke så sort-hvide. Sukker er ikke nødvendigvis forbudt-forbudt i dag. Det kommer an på, hvad personen med diabetes ellers spiser, tager af medicin og foretager sig i dagens løb. Hos en del diabetikere betyder indtaget af kulhydrater mest, andre bør eksempelvis have større fokus på, hvor meget fedt, de spiser, og især hvor fedtet kommer fra.”

Ingen bivirkninger ved at gå til diætist

Mette Theil forklarer, at du som diabetikere generelt kommer langt, hvis du prioriterer kulhydratkilder, der indeholder fuldkorn og mættende kostfibre i den rette mængde.

”Jeg anbefaler også variation til de fleste diabetikere. Og jeg opfordrer gerne til at holde øje med portionsstørrelsen og bevægelse, især hvis der er overvægt inde i billedet.”

Der findes ikke to Type 2-diabetikere, der er ens. Derfor anbefaler Mette Theil alle diabetikere at gå til diætist og få individuel diætvejledning.

”Forskning viser, at der er større effekt på vægttab, fedt i blodet og langtidsblodsukker, når vejledningen kommer fra en diætist frem for andet sundhedspersonale. Og så er det jo helt uden bivirkninger at gå til diætist,” siger Mette Theil.

5 gode råd: Hold blodsukkeret stabilt og vægten normal

1. Få individuel diætrådgivning
Der findes ikke én rigtig måde at spise på for diabetikere, og ingen fødevarer er i sig selv forbudte. En diætist har bl.a. indblik i din journal og dit medicinforbrug og kan samarbejde med læger og sygeplejersker, så vejledningen skræddersys.

2. Spis varieret hver dag, gerne til alle måltider
Spis grønsager efter årstiden, så du får alle slags.
Spis sunde fedtstoffer fra især planteriget (f.eks. nødder, frø, kerner, olier, oliven og avocado) frem for mættet fedt fra kød.

Spis protein fra især fisk, magert kød og lidt bælgfrugter.

3. Kend og begræns kulhydrater
Lad især kulhydraterne kommer fra mad med mange fuldkorn (det grove) og kostfibre (det grove og det grønne). Og hold øje med, hvor meget, du spiser af det.
Spar på især lyst brød, ris og pasta.
Skru ned for sukkeret ved at undgå saft og sodavand og spar på slik, is, chokolade og kage.
Ty evt. til sukkerfrie produkter ved stor sukkertrang.
Hold også øje med frugtsukker fra juice, smoothies og frugt. Husk at økologisk sukker/sirup/honning tæller med som kulhydrater, som bør begrænses.

4. Hav fokus på mængderne
Hav fokus på størrelsen af dine portioner, så du ikke stiger i vægt. Det gælder også, selv om det er sunde fødevarer som havegryn, rugbrød, Minimælk og frugt, du spiser.

5. Spis regelmæssigt
Stil efter bløde bølger af blodsukker-stigninger og undgå stor sult. For mange diabetikere betyder det tre hovedmåltider om dagen, og evt. velvalgte mellemmåltider.

Kilde: Mette Theil, formand for Fagligt Selskab af Kliniske Diætister i Kost og Ernæringsforbundet.

Næste artikel