Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Kræftramte kvinder vil bevare kvindeligheden
Kvinder med kræft

Kræftramte kvinder vil bevare kvindeligheden

Kvinder står med knæk cancer mærker på trøjen
Kvinder står med knæk cancer mærker på trøjen
Foto: Gettyimages

En kræftbehandling kan have stor indflydelse på kvinders selvværd. De frygter at blive identificeret som kræftsyge frem for som kvinder og for at miste den person og det kropsbillede, de havde før diagnosen.

”Når kræftdiagnosen lyder fra lægen, er det naturligvis et chok. Patienterne bliver bange og bekymrede, dels på egne vegne, men også for, hvad det betyder for deres pårørende og i høj grad for deres eventuelle børn. For nogle kvinder er noget af det værste ved en kræftdiagnose, at de på grund af diagnosen skal miste deres hår og eventuelt deres bryst. Den konsekvens kan føles voldsommere, end det at blive konfronteret med sin egen dødelighed,” siger psykolog fra Kræftens Bekæmpelse, Lise Stampe Møller-Jørgensen, som har lyttet til og hjulpet et utal af kvinder med frygten for tab af den kvindelighed og femininitet, der er forbundet med f.eks. hår og bryster.

”En stor del af kvinderne føler, at de mister deres identitet og først og fremmest bliver set på som kræftpatient og langt mindre som kvinde. De kan ikke kende sig selv i spejlet, og er meget opmærksomme på, at deres krop ser anderledes ud. De bekymrer sig om, hvordan de bliver opfattet af deres partner eller af andre i sociale sammenhæng.

Netop håret og brysterne udgør en så stor synlig forskel på mand og kvinde. Lise Stampe Møller-Jørgensen tilskynder altid sine kvindelige klienter til at opsøge et parykfirma, inden de skal begynde deres kemobehandlinger og stadig har deres eget hår.

Kvinderne kan lære at lægge bryn og vipper og få vellignende, naturtro parykker, pæne tørklæder, hatte og små kasketter.

”Der er så mange muligheder – som skræddersys til den enkelte kvinde. Kvinderne kan lære at lægge bryn og vipper og få vellignende, naturtro parykker, pæne tørklæder, hatte og små kasketter. Noget der er rart at have på og som kan afstemmes til årstiden. I en barsk periode i ens liv vil det stadig være muligt at føle sig både feminin og attraktiv.”

Mange kvinder, der har været igennem en mastektomi, vælger en rekonstruktion af brystet for at genvinde den kvindelighed, der er tabt. Her er mange overvejelser involveret, hvorfor man bør tale grundigt med sin kirurg, anbefaler Lise Stampe Møller-Jørgensen.

Next article