Skip to main content
Home » Kampen mod kræft » Verdens ældste patientforening for personer med stomi – stiftet i 1951
Kampen mod kræft 2021

Verdens ældste patientforening for personer med stomi – stiftet i 1951

Henning Granslev Formand COPA.
I samarbejde med: COPA
Henning Granslev Formand COPA. Foto: Bjarne Baarup
Henning Granslev Formand COPA.
I samarbejde med: COPA
Henning Granslev Formand COPA. Foto: Bjarne Baarup

Foreningens formål er ifølge vedtægternes § 4: At varetage interesser for stomi- og reservoiropererede samt personer med sygdomme, der kan medføre anlæggelse af stomi/reservoir. Dette søges gennemført ved: 

at udøve oplysende, rådgivende og opsøgende virksomhed

at virke som medlemmernes talerør over for myndighederne

at hjælpe hinanden med råd og vejledning

at udgive et medlemsblad – COPA-bladet udkommer 6 gange årligt

Livet med stomi

Hvis man er syg og har mave/tarm-problemer kan man med stomi få en ny chance for at leve livet næsten helt normalt. Man behøver ikke længere altid at tænke på, hvor det nærmeste toilet er. Man kan som udgangspunkt gøre alle de ting, som man gjorde før man blev syg. Stomi er ikke en sygdom. Ordet ’stomi’ er græsk og betyder mund eller åbning. Stomi er en følge af en operation, hvor der fjernes en større eller mindre del af tarmen, og herefter føres tarmen ud gennem en åbning i bugvæggen. Derved er der anlagt en stomi. Der er ingen følesans i stomien. Så der er ikke længere kontrol over tarmtømningen. Det er derfor nødvendigt, at der anvendes en stomipose til opsamling af afføring eller urin. 

Hvad kan COPA gøre for dig?

COPA har frivillige rådgivere, der kan fortælle og give råd om livet med stomi, fremtiden, at komme tilbage til hverdagen, rejselivet, sport, kostvejledning og til at acceptere stomien. COPA tilbyder besøg af en rådgiver i hjemmet eller på sygehuset. Det er et gratis tilbud til alle, både patienter og pårørende. COPA-rådgiverne har selv stomi og er afklaret med livet og dagligdagen med stomi. COPA-rådgiverne giver ikke råd om lægefaglige problemer, her henvises i stedet til stomiambulatorierne og sygehuset.                                                                               

COPA arrangerer landsarrangementer f.eks. sommerophold og weekendophold, forældregruppen afholder arrangementer for børn, deres forældre samt søskende. Der er lokale tilbud om udflugter, oplæg med lægefagligt indhold og socialt samvær med ligestillede. Pårørende er altid velkomne. 

Stomiopererede tildeles stomihjælpemidler på en bevilling i henhold til Servicelovens § 112. 

Læs mere.

Next article