Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Øjensygdommen AMD kan forebygges med vitaminer
AMD

Øjensygdommen AMD kan forebygges med vitaminer

Hvis man er ude i god tid, kan man forebygge øjensygdommen AMD – alderspletter på nethinden – med vitaminer og mineraler. Det mener overlæge Carsten Edmund.

Øjensygdommen AMD, også kaldet alderspletter på nethinden, rammer især folk over 60 år gammel og er det største synsmæssige problem i den vestlige verden. Lidelsen rammer centralsynet og er langsomt fremadskridende, så det f.eks. bliver sværere og sværere at læse. ”Det påvirker folks livskvalitet meget, hvis man ikke kan køre bil, læse avis eller se tekster på fjernsyn. Man kan måske bruge en lup, men mange af de ældre ender med at give op,” siger Carsten Edmund, overlæge på øjenafdelingen på Glostrup Hospital og formand for Øjenforeningen.

Synet vender ikke tilbage ved øjensygdom

Sygdommen AMD skal tages alvorligt og kan forebygges, hvis man begynder at opleve symptomer. Man får nemlig ikke sit gamle syn igen, hvis man først har mistet noget synet på grund af AMD. Det er der mange, der ikke kan forstå, og det piner dem. Derfor er det en god idé at være opmærksom på synsnedsættelse, konstaterer Carsten Edmund. ”Man skal også være opmærksom på, at synsnedsættelsen kan være forskellige fra øje til øje. Man skal derfor teste hvert øje for sig. F.eks. når man ser fjernsyn og kigger på teksten, så skal man først prøve at lukke det ene øje og så det andet, for at se om man ser lige godt på begge øjne,“ siger Carsten Edmund og fortsætter. ”Hvis man fanger sygdommen i et tidligt stadie, så kan man mindske risikoen for, at sygdommen udvikler sig yderligere, blandt andet ved at tage store doser af bestemte vitaminer og mineraler,” siger Carsten Edmund.

Livsstilsændringer kan forebygge øjensygdomme

AMD kommer i to former – en våd form og en tør form. Den tørre form er den mest udbredte af de to og rammer ca. 80 procent af alle med AMD. Den tørre form tager længere tid om at udvikler sig, og det er den man blandt andet kan forebygge med vitaminer og mineraler. Det sænker risikoen for, at sygdommen udvikler sig med op til 25 procent. ”Hvis man får konstateret AMD, så er det første råd, at man skal stoppe med at ryge, da det øger risikoen for, at sygdommen udvikler sig. Dernæst skal man have nogle særlige doser af vitaminer og mineraler, der er beregnet til folk med AMD. Øjenlægen bør dog vejlede om den enkelte patient kan have gavn af den forebyggende behandling,” siger Carsten Edmund.De sidste 20 procent får den våde form, og denne form forringer synet betydeligt på få dage. Her skal man skynde sig at opsøge øjenlæge, da der i dag findes en effektiv behandling. Hvis man begynder at opleve synsforstyrrelser, så skal man opsøge en optiker eller egen læge, der så vil henvise dig til en øjenlæge. Øjenlægen vil give dig vejledning til den rette behandling.

Next article