Skip to main content
Home » Syn og hørelse » Synsproblemer skal opdages i tide, men hvordan tjekker man sit syn?
Synsproblemer

Synsproblemer skal opdages i tide, men hvordan tjekker man sit syn?

Mere end 70 procent af danskerne vil opleve at få synsproblemer. Derfor er det vigtigt at få tjekket sit syn jævnligt. Desværre er vi generelt ikke særlig gode til at få tjekket synet – selvom det er en af vores vigtigste sanser. Men hvordan tjekker man sit syn?

Synet er afgørende for vores indlæring og livskvalitet, og netop derfor kan det være enormt hæmmende, hvis synet ikke er optimalt. Alligevel har 86 % af danskerne ikke selv undersøgt deres syn inden for det seneste halve år, og 58 % har heller ikke været hos en optiker eller øjenlæge, for at få det tjekket.

Disse tal overrasker direktør i Optikerforeningen, Per Michael Larsen, som opfordrer til, at man i første omgang selv tjekker synet med en helt enkel øvelse.

Sådan tjekker du dit syn

Sæt dig på en stol og kig på dit fjernsyn eller i en bog. Læg hånden over først det ene øje og så det andet og vurdér, hvordan dit syn er på begge øjne. Er synet ligesom sidst, eller er der noget, der er forandret? På den måde vil du straks kunne opdage, hvis der er sket noget med synet på ét af øjnene.

Det er nemlig både godt og skidt, at vi har to øjne. Øjensygdomme rammer normalt et øje ad gangen, og når det ene fungerer dårligt, tager det andet over. Derfor kan der gå alt for lang tid, inden vi opdager ændringer og symptomer. Og jo ældre man er, desto vigtigere er det at foretage den lille prøve.

Opdag problemer i tide 

Når man tjekker sit syn løbende, kan eventuelle problemer opdages i tide. Hvis du oplever ændringer i synet, bør du få foretaget yderligere undersøgelse. Det er altid en god idé at starte optiker og få foretaget en synsprøve. Hvis resultatet viser, at optikeren ikke kan klare problemet med briller eller kontaktlinser, er det vigtigt at komme videre til øjenlægen. Det kræver ingen henvisning at få tid hos en øjenlæge, men du skal være opmærksom på, at der kan være ventetid.


Next article