Home » Usynlig Syg » Psykoterapi kan afhjælpe psykiske problemer gennem samtale
Psykoterapi

Psykoterapi kan afhjælpe psykiske problemer gennem samtale

Psykoterapi kan afhjælpe psykiske problemer
Psykoterapi kan afhjælpe psykiske problemer
Foto: Gettyimages

Uddannede psykoterapeuter gennemgår egenterapi, hvilket gør dem i stand til at sætte sig i klientens sted.

Skrevet af Mads Moltsen

Flere og flere danskere vælger at gå i terapi hos en professionel for at få hjælp til livskriser, stress, sorg, depressioner og angst. Men der er forskel på, hvilken terapi man vælger. Både psykologer og psykoterapeuter tager udgangspunkt i samtalen med klienten, men mens psykologer primært er teoretisk funderet, trækker psykoterapeuter både på egne bearbejdede livserfaringer, en social eller sundsfaglig baggrund og en fireårig efteruddannelse.

En af dem er Kenneth Mosby, som er psykoterapeut MPF* og har praksis på Østerbro og i Nordsjælland. ”Som psykoterapeut er det vigtigste redskab ens egen person. Uddannede psykoterapeuter MPF har arbejdet med sig selv og bearbejdet egen opvækst og levede livskriser, og den erfaring anvender vi i mødet med et andet menneske,” siger Kenneth Mosby.

Fokus på problemets rødder

Uanset klientens problem er det psykoterapiens formål at finde frem til problemets rødder. Ved at erkende årsagerne til problemet, kan man begynde behandlingen og helingen. ”Vi arbejder med en ’bottom up’ tilgang, hvor klienten selv får sat ord på sine problemer og udforsket årsagerne. Vi forsøger ikke at diagnosticere,” siger Kenneth Mosby. Det kan imidlertid være vanskelig for mange mennesker først at erkende, at der er et problem, og dernæst sætte ord på det.

For mange er psykiske problemer nemlig stadig et tabu, og det er noget psykoterapeuterne forsøger at komme til livs ved at normalisere, at livet også kan være svært. ”Derfor er det psykoterapeutens fornemmeste opgave at normalisere og menneskeliggøre de problemer, klienten kommer med fra sit eget liv og at skabe et trygt rum for klienten, hvor det er ok at være sig selv,” forklarer Kenneth Mosby og fortsætter. ”Det er ikke alle problemer, der forsvinder med psykoterapi, og nogle tilstande og lidelser kræver mere behandling, men det meste kan lindres via samtale.”

*Medlem af Psykoterapeutforeningen

Næste artikel