Home » Mænds Helse » Enlige mænd plages af ensomhed – den nære familie kan hjælpe
Ensomhed

Enlige mænd plages af ensomhed – den nære familie kan hjælpe

Enlig mand siddende alene på en bænk
Enlig mand siddende alene på en bænk
Foto: Unsplash.com

For mange mænd kan det føre til ensomhed, når de mister deres partner. Der er brug for særlige indsatser for at komme ensomheden til livs, vurderer ekspert.

Mens kvinder ofte opretholder sociale fællesskaber og nære relationer gennem hele livet, er det vanskeligere for mænd. Når de mister eksempelvis deres partner eller jobbet, kan det have negative konsekvenser. En undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed viser, at nære relationer er afgørende for trivsel og sundhed, og at alt for mange mænd har hverken nære relationer eller nogen, de kan tale med om personlige ting. Og forskning viser, at ensomhed er en af de største risikofaktorer i forhold til mental sundhed.

Klassisk terapi appellerer ikke

”Udfordringen for mange mænd er, at de har svært ved at prioritere og vedligeholde fællesskaber. De er afhængige af, at der er andre omkring dem, som hanker op i dem og hiver dem med til sociale sammenkomster,” fortæller han. Samtidig er det en udfordring at komme ensomheden til livs, fordi klassisk samtaleterapi ikke appellerer til mænd. ”Vi kan se, at det ikke virker at opfordre mænd til eksempelvis at søge læge- og psykologhjælp. Det hjælper heller ikke at tilbyde mænd at mødes i samtalegrupper og den slags. Nej, der skal andre metoder til,” siger Michael Danielsen.

Fællesskaber med aktiviteter i fokus

Det, der virker, er ifølge psykologen, at mænd indgår i fællesskaber, hvor præmissen er en anden end ensomhed. De skal samles om aktiviteter som eksempelvis madlavning, sport, eller andre interessefællesskaber, hvor aktiviteten er formålet, mens fællesskabet bliver en sidegevinst. ”Det tiltaler mændene langt mere. De skal kunne se et klart formål med fællesskabet, som ligger ud over blot det at tale sammen med andre,” forklarer chefpsykologen. Den nære familie kan give det sidste skub Det kan imidlertid være vanskeligt for nogle mænd at opsøge disse fællesskaber. Derfor opfordrer Michael Danielsen den nærmeste familie til at hjælpe dem på vej. ”De tætteste relationer – søskende, børn, osv. – kan måske hjælpe med at give et skub i den rigtige retning, så flere mænd kommer ud i de her fællesskaber. De kan konfrontere ham med, hvad han har tænkt sig at gøre, nu hvor han ikke længere indgår i et naturligt fællesskab,” siger Michael Danielsen, der på trods af problemerne er fortrøstningsfuld. ”Der opstår flere og flere fællesskaber rundt omkring i landet, hvor aktiviteter er i fokus. Det er den slags, der skal til for at komme ensomheden til livs,” siger han.

Næste artikel