Home » Sjældne sygdomme » Addisons sygdom: Her er hovedsymptomerne
Addisons

Addisons sygdom: Her er hovedsymptomerne

Kvinde med Addisons sygdom kigger ud over vandet
Kvinde med Addisons sygdom kigger ud over vandet
Foto: Gettyimages

Addisons sygdom forveksles tit med en lang række sygdomme. Symptomerne starter svagt og udvikler sig oftest over måneder til år. 

Den absolutte forekomst af sygdommen Addison er omgærdet af mørketal og derfor ukendt. Det er svært at skelne sygdommen fra andre lidelser, og nogle patienter dør muligvis med sygdommen, før de diagnosticeres, fortæller professor Marianne Skovsager Andersen. ”Det er vigtigt at opdage sygdommen tidligt, da patienten kan få en såkaldt Addison krise som potentielt kan være livsfarlig,” siger Marianne Skovsager Andersen, specialansvarlig overlæge og professor på Odense Universitetshospital. Hun har bl.a. forsket i Addisons sygdom siden start 90’erne.

Addison starter som autoimmunlidelse

Addisons sygdom skyldes oftest en autoimmun lidelse, hvor immunforsvaret ødelægger kortisol-producerende celler i binyren, så patienten kommer i en tilstand, hvor der er mangel på kortisol. En patient med uerkendt Addisons sygdom kan klare sig et stykke tid med lavt kortisol. Men akut sygdom, som for eksempel alvorlig lungebetændelse, kan udløse en krise, hvor manglen på kortisol forværrer tilstanden, en såkaldt Addison-krise. ”Det er en sjælden sygdom, og man kan ikke teste alle, men man skal være opmærksom, når man ser patienter med symptomer, hvor der kan være mistanke om et lavt kortisolniveau,” siger hun. I dag behandler man sygdommen med kortisol, som svarer til kroppens eget hormon. I mange tilfælde er det nødvendigt at supplere med aldosteron, et andet af binyrens hormoner.

FAKTA OM ADDISON

– Blandt 1.000.000 mennesker vil der forekomme 4-7 tilfælde af Addisons per år.
– Sygdommen debuterer typisk omkring de 15-40-år
– Det anslås at 400-500 danskere lever med sygdommen
– Addison rammer kvinder hyppigere end mænd. Kvinder rammes typisk hårdere af sygdommen end mænd.

Hovedsymptomer:
Træthed, muskelsvækkelse, kvalme, opkastninger, madlede, svimmelhed, diarré og vægttab. Nogle generes af hovedpine eller depression og kvinder kan døje med menstruationsforstyrrelser. Ca. 2/3 af patienterne vil have en pigmentering på huden, såsom i håndfladerne, i bøjefurerne og i mundslimhinden.

Kilder: Sundhed.dk og addison.dk

Næste artikel